drMáriás: Magyarország a magyarság legvilághírűbben és legkorszerűbben ősmagyar hungarikuma!

A Városi Kurír már többször írt arról, hogy  drMáriás évek óta fest közéleti témájú képeket, amelyeken politikusok, történelmi személyiségek, diktátorok és celebek jelennek meg általában groteszk helyzetekben és sokszor ismert festők (pl. Matisse, Malevics, Picasso) stílusában.

Kép és modellje, Karácsony Gergely öniróniája

A tárlat megnyitóján Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje is ott volt. A művész ezt így kommentálta:

” Ritkán történik meg, hogy egy portréalany meglátogasson egy kiállítást, ami önkritikáról és intelligenciáról tesz tanúbizonyságot. Ugyanis a művészet értelmezéséhez és élvezetéhez intelligenciára is szükség van. Jó esetben a befogadó nevet, rossz esetben éjjel telefonál és mindenféle csúnyaságokat mond.

A művész a Népszavának beszélt arról, hogy képei a mai politikai környezetben mennyire  segíthetnek feloldani szorongásokat:

” Van egy tabuktól felszabadító szándéka ezeknek a képeknek. Élnek azzal a polgárjoggal, hogy félrelássunk valamit vagy rosszul értsünk. Tehát lehet, hogy hülyék vagyunk, egyszerűen csak rosszul látunk, máshogyan akarunk látni, vagy máshogyan akarunk láttatni. Fönntartják a játékosságra való jogot és az értelmezés többrétegűségének a jogát. Egyrészt ezek a képek olyan emberekről, pozíciókról, küldetésekről, szituációkról szólnak, amelyeket a való élet hoz magával. Másrészt viszont a képek ezeket úgy értékelik, ahogy azt maguk a szereplők általában nem szeretnék: kritikusan, játékosan, félreértve, átértelmezve. Ezzel az emberekből feszültségeket lehet feloldani és tágítani lehet a látókörüket is, hogy lehet máshogyan is értelmezni a dolgokat. A világ nagy, a művészet szabad és ezt nem zárhatja el és nem tilthatja meg senki, mert különben baj lesz .”

A címadás játékossága

A  kiállítás a Magyarország a magyarság legvilághírűbben és legkorszerűbben ősmagyar hungarikuma! címet kapta, nem véletlenül:

”  Ez egy játékos mozaik különböző szavakból, amelyeket alapvetően a politika használ a mai világban. Sokszor értelmetlen konstrukciók jönnek létre azáltal, hogy sulykolnak bizonyos örökzöld, biztosan bejövő poénokat. A cím kicsengése ellentmondásos, de azt hiszem, tükrözi azt a világot, amelyben élünk. Egyszerre mondjuk, hogy legkorszerűbb és ősmagyar, mindent szeretnénk egyszerre és így az egészből egy furcsa és zagyva kép lesz, amelyen lehet nevetni és sírni is .”

A művész a most bemutatott képekhez hasonlóakkal lett igazán ismert a szélesebb közönség számára is, mostani kiállításán pedig számos, a napi hírekben szereplő politikus  is feltűnik.

Piktorális publicisztikák

Budapesten, az Örkény István Könyvesboltban mutatták be a l képeit. A kiállítást,   Vágvölgyi B. András író, filmrendező nyitotta meg, aki piktoriális publicisztikának nevezte drMáriás képeit. Szerinte semmi nem gyógyítja úgy a beteg pszichét, mint a nevetés. Magyarország közpszichéje beteg és a művész tudja ezt, és minden punk és dada ellenére realista művész, művei hű tükröt tartanak a honi társadalmi valóságnak.
A képeken szerepel Mészáros Lőrinc szarkával, Németh Szilárd balerinaként, Lázár János, aki a piruettezik, miközben piros hó esik, Molnár Gyula, amint épp meghódítja a Marsot. Akár provokálóak is lehetnének ezek a képek, ha nem élnénk amúgy is olyan abszurd politikai környezetben, hogy még azon sem lepődnénk meg, ha a kormánypárti médiában azt olvasnánk, Orbán Viktor megtekinti a róla mintázott Társadalmi Igazságosság és Egyenlőség szobrát a Városligetben. Minden szürrealitásuk ellenére a képek nem hatnak botrányosnak, de nevetni igazán lehet rajtuk.

Kapcsolódó

drMáriás: Orbán Viktória megvédi magyar hont a migránsoktól

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük