Drog, kriptovaluta és sötétweb, ez lenne a XXI. század? – Lebukás Győrben

A sötétweb piactérről, azaz az internet láthatatlannak gondolt felületéről árut rendelő drogkereskedőt lepleztek le Győrben a rendőrök. A fiatal férfi Németországból szerezte így be a kábítószert, amelynek ellenértékét a bitcoin nevű kriptovalutával – digitális fizetőeszközzel – egyenlítette ki.

Vigyázz Európa behálóztak

A gyanúsított az internet arctalanságában bízva rendelte a drogot, amiért bitcoinnal fizetett. A nyomozók így is megtalálták. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Győri Osztálya különösen jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntett elkövetése miatt folytat nyomozást F. Alex győri lakos és társa ellen.

A nyomozók 2021. január 15-én léptek kapcsolatba a külföldi partnerszervekkel, mivel gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy a 25 éves férfi a darknetes anonimitást kihasználva több alkalommal vásárolt Németországból szintetikus kábítószert és jelenleg is több szállítmány érkezését várja. A rendelésekkel kapcsolatban a felderítő szervek a hazai és külföldi futárszolgálatokkal együttműködve beazonosították a megrendelőket. (police.hu)

Sikeres akció

A KR NNI győri munkatársai 2021. január 19-én az esti órákban, szervezett akció keretében – a csomagfelvételt követően – Győrben elfogták a férfit és társát.

A rendőrök megállapították, hogy F. Alex 2020 novembere óta legalább 18 alkalommal kísérelt meg – összesen több kilogramm, különböző tisztaságú és típusú – kábítószert rendelni darknetes piactérről. A rendelések fele sikeres volt. Ezen alkalmakkor a férfi több mint egy kilogramm nagy tisztaságú kábítószert (methamphetamint, kokaint, speedet) rendelt Magyarországra, amelyek ellenértékét bitcoinban fizette meg, több ezer euró értékben. A rendőrök 700 gramm methamphetamint foglaltak le, melynek feketepiaci értéke több millió forint.

A KR NNI nyomozói mindkét férfit gyanúsítottként hallgatták ki, majd F. Alexet őrizetbe vették és kezdeményezték letartóztatását, amelyet a Győr-Moson Sopron Megyei Főügyészség indítványára a bíróság január 22-én elrendelt. Társa szabadlábon védekezhet.

Az őrizetbe vételt követően a felderítők sikerrel azonosítottak egy további kábítószergyanús csomagot is, amit azonban a 25 éves gyanúsított már nem tudott birtokba venni.

Mi az a Sötétweb!

A sötét vagy  Dark Web illetve “darknet” kifejezés eredete az 1970-es évekig nyúlik vissza, amikor az ARPANET-től, a modern internet ősétől független hálózatokat jelölte. A modern terminológiában a Dark Web egy információ-réteg, melynek működése az internetre ráépülő rétegektől függ. A Dark Web a legkisebb, legeldugottabb része az internetnek – alig észrevehető külső szemlélőknek. Ennek okai a következők:

  • Az oldalak legtöbbjét névtelenül üzemeltetik
  • Nagyon magas szintű a titkosítás
  • Helyesen konfigurált, speciális szoftver kell az eléréséhez

A nagy médiaszolgáltatók közül a New York Times volt az első, aki megnyitotta oldalát a Dark Weben. Itt elérheted, korlátozásokkal. Ha a szokásos böngésződből próbálod elérni, nem fog sikerülni. Különleges eszközök kellenek hozzá. Ez el is vezet a Dark Web egyik jellegzetességéhez: sokkal több előfeltétele van a használatának, mint egy hagyományos, oldalnak, írja blogjában  Schőherz Balázs.  Ha bővebben érdekli a téma  olvassa el a teljes bejegyzést  érdemes.

Előzmény

sötétweb

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük