Dübörgünk! – Iskolakezdés hitelből – hungarikum….

A kormánypropaganda szerint Magyarországon rendben mennek a dolgok, sőt egyre rendebben. De ha így van, miért vesznek fel rengetegen kölcsönt az iskolakezdéshez? Nem az egyre nyíló olló alsó ágához tartozók teszik ezt, hiszen a hitelképes rétegről van szó.

Kivagyiság, vagy feltétlenül fontos?

Felpörög a személyi kölcsönök piaca augusztusban és szeptemberben, számos család ugyanis kisebb-nagyobb kölcsönöket vesz fel, hogy finanszírozni tudja az iskolakezdés költségeit – írja a Népszava. De mi számít iskolakezdéshez feltétlenül fontosnak?

Könyv, füzet, ceruza?

Sajnos van egy réteg, akiknek valóban megterhelő, hogy megvegye az alapfelszerelést, amivel iskolába indíthatja gyermekét. Ebben az esetben azonban nem róluk van szó. Nézzük, mire is költik a hitelt?

Veres Patrik, a Bank360 szakértője a lapnak azt mondta:

2015. május-júliusában mintegy 34 milliárd forint személyi kölcsönt folyósítottak a bankok, augusztus-októberben viszont már 38 milliárdot. Azóta a személyi kölcsönök még népszerűbbek lettek, így tavaly már egyaránt erős volt a két időszak 88, illetve 86 milliárd forinttal. Valószínűleg az idén is hasonlóan alakul a helyzet, és akár a májusi közel 44 milliárd forintos rekord is megdőlhet szeptemberben.

Kivagyiságból eladósodni?

A bankok visszajelzései alapján a legtöbb ügyfél ebben az időszakban tanszerek, bútorok, műszaki cikkek – például laptop vagy mobiltelefon a gyereknek – vásárlására veszi fel a kölcsönt, de költenek a megszokott hitelcélokra is, mint lakásfelújítás, vagy autóvásárlás.

Nagy úr a rongyrázás, de megéri? Tényleg azt gondoljuk, hogy attól lesz a gyerek jó fej az osztályban, hogy milyen telefont nem használhat tanítási időben?

Vekerdy Tamás tanár úr szavaival:

“Okostelefont vettél a gyerekednek? Miért nem vettél neki rögtön egy gramm kokaint is? Öt dologra lesz szüksége a gyerknek a következő évtizedekben: értő olvasásra, írásra, elemi számolásra (nem a rengeteg marhaságra, amit matematika címén tanítunk ma), számítógép-használatra és angol nyelvre. Fontos lesz a kritikai érzék és a kreativitás. Amit ma követelnek az iskolában, az sajnos minden kreativitást megöl.”

Érdemes figyelmesen elmerülni a Bank360.hu személyi kölcsön kalkulátorának  tanulmányozásában is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük