Dull Szabolcs a sajtószabadságról: az alacsony mennyezetű szobában mindenki lehajtott fejjel görnyedten mozog

Egy német portál a Berliner Morgenpost Dull Szabolccsal a független index.hu utolsó főszerkesztőjével készített riportot idézte miközben a magyar újságíró az egyik legfontosabb német sajtódíj átvételére készült. Cikkünk végén Dull Szabolcs köszönőbeszéde.

“A média szabadsága nem feltétlenül fekete-fehér”

A legnagyobb magyarországi internetes portál volt főszerkesztője, Dull Szabolcs a magyarországi sajtószabadságot egyre korlátozottabbnak tartja. Az “index.hu” portál kormánypárti ösztönzésére elbocsátott főszerkesztője csütörtökön megkapta az M100 Sanssouci Colloquium médiakonferencia díját Potsdamban. “A média szabadsága nem feltétlenül fekete-fehér, hanem a szabadság és elérhetőség kérdése” – mondta Dull  a budapesti dpa hírügynökségnek, mielőtt Németországba indult volna.

A sajtószabadságról

A sajtószabadságot  úgy is elképzelhetjük “mint egy tágas szoba”, amiben minél magasabb a mennyezet, annál nagyobb a szabad légtér, a szabad hely, ha viszont alacsony a mennyezet, akkor is fennállhat a média szabadsága, “de a teremben mindenki lehajtott fejjel görnyedten mozog”. Magyarországon “ez a szoba egyre kisebb, a szabad hely egyre szűkebbé vált” az elmúlt években.

Az “index.hu” volt a legnépszerűbb hírportál Magyarországon

Kritikus és független hozzáállását éppúgy értékelték, mint innovatív nyelvét és multimédiás jelenlétét, mutatja be a portál a Dull által szerkesztett oldalt. Több tulajdonosváltás révén a vezetés végül Orbán Viktor jobboldali nemzeti miniszterelnök bizalmasai irányítása alá került.

A tulajdonosváltás továbbra sem befolyásolta politikailag a szerkesztőséget. Amikor a vezetés kirúgta Dullt a tervezett strukturális beavatkozásokkal kapcsolatos vitában képviselt ellenállásáért, a szerkesztők egyként nyújtották be lemondását.

“A Sanssouci Collokvium döntése nagyon megtisztel engem” – mondta Dull a dpa-nak adott interjúban. – De ne feledjük, hogy ez a díja  az egész szerkesztőség közös díja, amelynek tagjai példaértékű cselekedeteikkel megmutatták, hol húzódnak azok a határok  amelyeken belül még szabadon, önállóan lehet dolgozni – idézi Dullt a portál.

Dull Szabolcs köszönő beszéde

Dull hangsúlyozta, hogyszeretné megosztani az M100 Média Díjat minden kollégájával, akikkel együtt dolgozott a sajtószabadság védelmében. A 90 fős hírszoba legtöbb tagja lemondott, demonstrálva, hogy nem hajlandók kompromisszumoknak alávetni magukat és külső nyomás alatt dolgozni. Kollégáihoz fordulva kijelentette: Ne hallgassunk el. Ne hallgassunk el történelmünkről, ne hallgassunk elveinkről és igazságunkról, és soha ne hallgassunk el arról, ami Magyarországon, Európában és a világban történik. Mert ez a sajtószabadság: Minél több embernek mondja el, mi történik pontosan a világon. ”  Rámutatva, hogy az index.hu-val történtek mindannyiunkat érintenek, így folytatta: „ A kiállás a szabad és független sajtóért nemcsak Magyarország szempontjából releváns kérdés; ez a közös európai értékeinkről szól. Ami velük történet európai kérdés. ”

Dull

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük