Durván dúrban nyomja a MOL

Tavaly a Mol-csoport nettó eredménye elérte a 307 milliárd forintot, ami 18 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezzel az évtized legmagasabb profitját sikerült elérni 2017-ben – a Budapesti Érték Tőzsde (BÉT) honlapja szerint.

 Mindenki elégedett

A Mol a tavalyi első félév eredményei alapján módosította mintegy 2 milliárd dolláros EBITDA  – egy pénzügyi mutatószám, angol rövidítés. és  egy vállalat aktuális eredményességét mutatja, függetlenül a kamat és osztalékfizetéstől, illetve az értékcsökkenési leírástól –  várakozását 2,3 milliárd dollárra.
    Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató,  kifejtette: 2017-et újra erős pénzügyi eredményekkel zárta a vállalatcsoport.

   Értékelése szerint a 2018-as évet erőteljes lendülettel kezdték, de még jelentős befektetési döntések előtt állnak. Céljuk, hogy idén mintegy 2,2 milliárd dolláros EBITDA-t érjenek el, amellyel fedezhetik az átalakítási projektek finanszírozását, miközben növelik a részvényeseiknek fizetendő osztalékot – közölte.
A konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült jelentés szerint az értékesítés nettó árbevétele 1120,7 milliárd forint volt tavaly a negyedik negyedévben, az éves nettó árbevétel pedig 4130,3 milliárd forint, az előző évi 3553 milliárd forint után.
A szabad cash flow termelés 21 százalékkal nőtt tavaly, és szintén lényegesen meghaladta az éves célkitűzést.
A kutatás és termelés (upstream) üzletág főként a magasabb Brent és gázárak miatt 234,8 milliárd forint (854 millió dollár) speciális tételek nélküli EBITDA-t ért el, ami 26 százalékkal magasabb, mint 2016-ban.

Donald-Duck

Pénz a kasszában

 A tájékoztatás szerint a MOL-csoport upstream cash flow termelése csaknem kétszer annyi lett, mint korábban, az üzletág a vállalatcsoport egyik fő készpénz termelőjévé vált 2017-ben.
A feldolgozás és kereskedelem (downstream) üzletág újrabeszerzési árakkal becsült “tiszta” EBITDÁ-ja 324,3 milliárd forint (1,17 milliárd dollár) volt tavaly, ez a szegmens adta a csoportszintű EBITDA csaknem felét. Az üzletág a korábbi magas szintről további 2 százalékkal növelte hozzájárulását a csoportszintű eredményekhez, a hatékonyságot növelő belső programok és a továbbra is kedvező külső környezet miatt
  A korábbi kiskereskedelmi részlegből kialakított fogyasztói szolgáltatások üzletág 97,3 milliárd forintos (358,3 millió dollár) EBITDÁ-t ért el, ami 17 százalékkal magasabb az előző évi eredménynél, és a jelentés szerint ezzel jó úton halad a 2021-re kitűzött 450 millió dolláros EBITDA eléréséhez.
Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója értékelésében úgy fogalmazott:

“hoztuk a tavalyi év során megemelt éves célkitűzéseink szerinti eredményeket, amelyhez minden üzletág hozzájárult.”

A vállalatcsoport stratégiai átalakulásáról szólva közölte, a vegyipari (poliol) projektben jelentős előrehaladást értek el, és új, innovatív, mobilitási szolgáltatást is indítottak.
A Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kerekednek, a papír hétfői záró ára 2896 forint volt.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Hol áll meg a benzin ára? 400.- Ft? Mennyi is abból az állami sarc?

Egy hozzászólás itt: “Durván dúrban nyomja a MOL

  • 2018.02.20 - 13:52
    Közvetlen hivatkozás

    És ebből a 27% áfán kívül még a részesedő osztalék – ha jól tudom – 30%-a is a kormányé. Van hozzá pofájuk!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük