Hosszas sumákolás után beismerték: lebontják a budavári fontos építészeti kincset, a teherelosztót

A Budavári Országos Villamos Teherelosztó bontása már néhány éve is felmerült, de akkor az építészszakma egy emberként állt ki mellette, így sikerült megmenteni. Most úgy tűnik, a Belügyminisztérium mégis szembe megy azokkal, akik szeretnék megőrizni nemzeti értékeinket: lebontják Virág Csaba híres épületét – számolt be a tervlap.hu.

Bontásközeli állapot…..

Építészek között futott körbe az email:

„Felállványozták a villamos teherelosztót. Több helyről hallani, szedik ki az ablakokat. Félő, hogy ezt is eltakarítják, ahogyan a Kerényi- és Pintér Béla-házakat…”

Nem voltak, nincsenek olyan szakmai fórumok, (pl. tervtanács) ahol a sorsáról való döntésbe bevonták volna a téma szakértőit.

Az építészet iránt elkötelezett emberek így egymást kérdezgetik, hogy megtörténhet-e a bontás, egy olyan épülettel kapcsolatban, aminek fontosságáról már többször nyilatkoztak szakmai szervezeteik?

– írta Somogyi Krisztina az epiteszforum.hu-n.

A dolog dühítő, a budavári sumákolás pedig nagyon bosszantó

2016-ban, mikor először került szóba a bontás, a szakma összefogva tiltakozott. Olyan építészek álltak ki együtt, akik sok kérdésben másként gondolkodnak, de most ezt félretették. És az összefogásnak hála, úgy tűnt, az épület megmenekült: kormányhatározat jelent meg arról, hogy nem esik bántódása az épületnek.

Nem így történt

Az elmúlt évben többen jelezték, hogy gyanús munkálatok folynak az épületen, amit

“azbesztmentesítéssel”

magyaráztak. Az egyre durvább beavatkozások, és több olvasói levél miatt bő másfél hónapja kérdeztem rá először –írja Zubreczki Dávid– a Belügyminisztériumnál, hogy mi történik, ám semmilyen válasz nem jött. (A Nemzeti Hauszmann Program készséggel válaszolt korábban is, hogy az épület nem hozzájuk tartozik.)

„…lakossági kezdeményezésre”

Az Épitészfórum kapott választ a fenti kérdésre:

„Tisztelt Főszerkesztő Asszony!

Elektronikus levelére válaszolva tájékoztatjuk, hogy

a Kormány 2018. október 24-én az épület bontásáról döntött.

Döntésénél – egyebek mellett – figyelembe vette az épület acél és vasbeton szerkezetének állapotát, melynek felújítása vállalhatatlan költséget jelentett volna. Figyelemmel arra is, hogy az épület speciális, 2007-ig ellátott eredeti funkciója okán gazdaságosan más feladatra nem átalakítható, a döntésnek nem volt alternatívája,

a bontást korábbi lakossági kezdeményezés is szorgalmazta.

Az épület helyére új, a historikus környezetbe illeszkedő épületet kell tervezni.

Üdvözlettel, Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztály”

Hogy miért fontos ez az épület?

“A közízlés általában messze jár az újító gondolatoktól, aki nem érti az építészet nyelvét az mást és máshogyan lát, mint az építészek. Az alkotások értékelésében ezért nem is érdemes és nem is szokás ízlésátlagra, közízlésre vagy tetszésre hivatkozni. Ahogyan Bartók Béla, Kurtág György vagy Ligeti György műveinek értékéről a zenésztársadalom dönt, úgy építészeti kérdésekben az építész szakmának és szervezeteinek a véleményét kellene alapnak tekinteni.”

További részletekért kattintson!

Egy hozzászólás itt: “Hosszas sumákolás után beismerték: lebontják a budavári fontos építészeti kincset, a teherelosztót

 • Avatar
  2020.04.25 - 08:35
  Közvetlen hivatkozás

  We called it ‘the fishbowl’… my first (and last) workplace in Hungary
  (I cut the ribbon for ‘my office’ – a cubicle)…
  sad to see it go ?

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük