Connect with us

Kerítésen innen

Ébresztő: ámítás az előrehozott választás lehetősége

Ébresztő: ámítás az előrehozott választás lehetősége
Megosztás

Az elmúlt hetekben több ellenzéki párt vezetője is az előrehozott választások ígéretével próbált reményt kelteni és/vagy népszerűséget gyűjteni az ellenzéki szavazók között. Ehhez akkor is kell néhány megjegyzést tenni, ha nem lesz tőle népszerű az ember – kezdte közösségi oldala bejegyzését Hadházy Ákos.

Gondolatébresztő

1) Előrehozott választás mindenekelőtt akkor jöhet szóba, ha a parlamentben a kormány elveszti a többségét. Június 9-én nem a magyar parlament összetételéről döntöttünk, így ott még mindig kétharmada lenne Orbánéknak (a rossz hír az, hogy ha az EP-választás eredményeit az országgyűlési választás szabályaira vetítjük, megint kétharmadot kapott volna a kormánypárt). Egyszerűen nem értem, miért gondolja bárki, hogy a fideszes képviselők közül akár egyetlen is Orbán ellen fordulna.
2) Természetesen előrehozott választást maga Orbán is kezdeményezheti, de csak akkor tenne ilyet, ha érdekében állna. Ilyen helyzet nem elképzelhetetlen, csak épp ijesztő. Ha ugyanis a Fidesz azt mérné a következő hónapokban, hogy tovább csökken a saját és a kollaboráns ellenzék népszerűsége, az új párté viszont növekszik és jól halad a szervezése is, akkor dönthet úgy, hogy gyorsan lezavar egy előrehozott parlamenti választást azelőtt, mielőtt az ellenzéki szerveződés túlságosan veszélyessé válna. Nem kell messzire menni a példáért, Orbán szerb haverja, Vučić is megjátszotta ezt a kártyát: amikor kezdett bajban lenni, gyorsan elcsalt egy előrehozott választást, így újabb letargiába verte az éppen éledező ellenzékét és plusz négy évre megint bebiztosította a hatalmát.
3) Amit egyszerűen minden ellenzéki politikus elfelejt (vagy csak nem beszél róla): egy előrehozott választás ugyanolyan feltételek között zajlik, mint a „rendes” időben megtartott választás, akkor az ugyanúgy nem lesz demokratikus, tisztességes és valódi választás – és az eredménye is ugyanaz lesz. Aki előrehozott választást követel/ígér, annak ezzel együtt a tisztességes választások feltételeit is követelnie kellene. Lassan mintha tökéletesen belenyugodnánk, hogy ez elérhetetlen. A legnagyobb csaláson, az adófizetői százmilliárdokból milliárdokból működtetett propagandagépezeten kesergünk, de meg sem próbálunk valódi nyomást gyakorolni a kormányra. A mindenki által ismert tömeges választási csalásokról pedig már beszélni sem beszélünk (megvallom, még engem is meglepett, mennyire visszhangtalan maradt például az a videó, amin egy balmazújvárosi fideszes jelölt pénzt és játékokat oszt a romák között – úgy látszik, a tömeges szavazatvásárlásba is belenyugodott már régen az ellenzék).

Sokszor leírtam már, hogy egy hibrid rezsimben választásokon szinte lehetetlen legyőzni a kormányt

Természetesen egy előrehozott választásra ugyanez érvényes, azzal a nehezítéssel, hogy ott még az időzítést is a kormány határozza meg: csak akkor lesz olyan, ha az a kormány érdekében áll.

Ezt érdemes átgondolni, mielőtt ábrándoznánk. Sokszor kapom azt a kritikát, hogy én reménytelenséget sugárzok. Ez nem így van. Minden remény megvan arra, hogy a valódi választások feltételeit kiharcoljuk. Ha végre elkezdjük!”

Kapcsolódó

A hozzászólásokból….

„Mivel a kis seggét senki nem emeli meg, nem is történik semmi. MP rajongói megemelték, így az “ellenzék” meg is szűnt.”

„Sztem sokkal inkább lenne értelme tisztességes, demokratikus választásokat követelni 26-ra, mint előrehozottat.”

„14 év alatt ezt az apátiát egyedül MP törte meg. Lehet őt fikázni, de kontraproduktív. Lehet reménytelenséget sugározni, az is kontraproduktív. Az embereket egyedül ő mozgatta meg, 14 év után először ilyen mértékben. Akárhonnan nézzük, a reményt elvenni most az emberektől kontraproduktív. Ő ért el eredményt, áttört a kommunikációs falon, ha tetszik a személye, ha nem. Ha vannak hibái, ha nincsenek. Méghozzá pár hónap alatt megtette az, ami eddig senkinek semmilyen munkával nem sikerült. Ha egy műtéted 10 perces, de a macska utána él és virul, akkor a műtéted sikeres, ha 5 és fél órás, de a macska megdöglik, vagy nem képes önálló életre, akkor a gazdi szempontjából a műtét sikertelen. Hiába cseréltél ki rajta két szívbillentyűt, 3 gerincsérvet helyrehoztál és egy vesedaganatot kioperáltál. Ez tudom, hogy nehéz lehet megélni, pokolian, de ez van.”

„Oké, és mi lenne a megoldás: általános sztrájk? Tömegtüntetések minden nap?”

„Mondjuk most csak 44%-ot kapott a fidesz, tehát legrosszabb esetben az 56%-ot elért pártok koalíciós kormányt alakítanak egymással”

„Ha a fidesz ennyire képtelen volt belenyugodni egy polgármesteri választási vereségbe, hogy viselné el az országgyűlési vereséget? Meg is válaszolom: sehogy! Senkinek ne legyenek illúziói, Orbán soha nem adja át békésen a hatalmat!”

„A régi ellenzék már lapít az előrehozott választás ügyében és minden téren is. Az új ellenzék vezetője, MP szerintem csak húzogatja a bajszát az oroszlánnak (aki sokat vesztett nimbuszából ?) azzal, hogy ajánlgatja Viktoárnak az előrehozott választásokat. Ez csak kommunikáció, valójában neki is az a jobb, ha 26-ra gyúr az új párttal, addig talán egy életképes stratégiát is ki lehet találni az egyenlőtlen feltételek ellenében. Mondjuk, hogy a kösszpénzből működtetett propagandagyárakat hogyan lehet megszüntetni vagy legalábbis mérsékelni. Amúgy a mostani propagandamédia eléggé elavult, idősekre van lőve, Tóniéknak mast kell kitalálni, mielőtt koránál fogva elfogy a célcsoport.”

„Attól tartok, az MP iránti tömeges rajongás még inkább csökkenti a veszélyérzetet. Minden bizalom abban van, hogy majd ő megoldja, kiharcolja. Márpedig csodák nincsenek. A valódi munka, a valódi tervezés, kivitelezés az lenne, amit Hadházy ur jó ideje szájbarágóan újra és újra megír. De ennek valahogy nincs akkora sikere. Mert bizony ezért tenni, munkálkodni kellene – objektíven, ésszel és főként önzetlenül, becsülettel. Márpedig ez utóbbiakban van nagy hiány ellenzékben, pártokban és híveikben egyaránt.”

„Részben egyetértek, részben meg nem. 1.) Az a 44% talán már nem 44% mert az eredményt látva sokan megváltoztatták a véleményüket és ha 37-35 vagy 38-34 abból könnyen átfordulhat az eredmény. 2) Olyan „kikényszerítő” tömeggel jelenleg csak a TISZA rendelkezik, ahogy láttuk a satnya Békemenetet , meg a Karácsony melletti tüntetést , de fáradás folytán az is csökkenhet , vagyis ebből a szempontból érdemes melegen tartani a vasat, most még talán több esély van , mint 2 év múlva. Persze Orbán akarata dönti el, de ez adottság sajnos.”

Szerző