Sorting by

×

Eddig kell még fagyoskodni! – utána, mint ha elvágták volna…..

Didergős héten vagyunk túl és még mindig nincs vége a zimankónak, de az alagút végén már látszik, meddig kell még fagyoskodnunk, mikor jön az enyhülés.

Vasárnap folytatódik a fagyos, túlnyomóan napos idő. A középső országrész kivételével ismét felerősödik az É-i szél, hozza az utánpótlást a fagyos levegőből. Délutánra éppen csak fagypont köré, néhol kevéssel a fölé, máshol pár fokkal az alá várható a maximum hőmérséklet. Éjszaka csillagfényes, derült, ismét erősen fagyos idő várható. A Dunától keletre eső térségben gyenge vagy mérsékelt légmozgás ígérkezik, míg a Dunántúlon élénk, erős É-i szél fúj.

Hétfőn

még mindig jön utánpótlása a hideg levegőnek, ugyanakkor napsütésre van kilátás, és a hideg levegő beáramlásának ellenére, kissé már magasabbra emelkedik a hőmérséklet az előző napokéhoz képest. Kevesebb helyen, inkább már csak északon, északkeleten várható egész napos fagy. Mérséklődik, de még többfelé élénk É-i szél fúj.

Éjszaka nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, hajnalban a nyugati határszélen előfordulhat hószállingózás.

forrás: eumet.hu

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

  • vasárnap délután -1 – +2,
  • hétfő reggel -12 – -5,
  • hétfő délután -1 – +3,
  • kedd reggel -7 – -3 fok körül alakul.

Vak cina

 

Legvalószínűbb folytatás

Kedden, szerdán D-ire fordul a légáramlás, megkezdődik a jelentősebb enyhülés. Az enyhüléssel felhősödés és szórványos, kis mennyiségű vegyes halmazállapotú csapadék is érkezik.

Csütörtökön már sokfelé elérheti a hőmérséklet a +10 fokot, és északkeleten is érezhetően enyhül az idő. Változó napsütésre, számottevő csapadéktól mentes, kellemes időre számíthatunk.

Pénteken előreláthatólag egy hidegfront halad át felettünk, de marad az enyhe idő. Borongós, és napos tájak váltakoznak, helyenként kisebb esővel, az északkeleti határszélen havas esővel.

Biometeorológia 2021. február 14 – 15.

Vasárnap és hétfőn is front nem lesz felettünk, de az erős fagy megviseli a szervezetet. A szív- és érrendszeri betegek panaszai fokozódhatnak.

Vérnyomás emelkedés, szívritmuszavarok, a koszorúér betegeknél mellkasi nyomás jelentkezhet. A meszes (sclerotikus) agyi erek véráramlása is romlik, ami szédülést, egyensúlyzavart, hányingert okozhat, súlyosabb esetben beszédzavar, végtaggyengeség léphet fel. Elhúzódó, illetve újonnan kialakuló tünetek esetén javasolt orvoshoz fordulni! A fagyos levegő szárítja és sérülékennyé teszi a bőrt, ezért ajánlott a szabad bőrfelületek zsírosabb krémmel való védelme.

Vak cina

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.