Az orvoskamara elnöke szerint minden rendben van, a köztestület átláthatóan gazdálkodik és eredményesen működik. Másképpen látja a dolgot az egyik mentőorvosként dolgozó tag, aki megpróbálta szembesíteni a számokkal Éger Istvánt. Ám ekkor példátlan dolog történt.
[mnky_ads id=”3427″]

 Botrány az Éger féle orvoskamarában
(illusztráció: VK)

 Kérdések helyett tények

Sajátos közjáték szakította meg a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökének november 30.-i sajtótájékoztatóját. Éger István eredetileg a hazugságokat akarta a tényekkel szembesíteni az újságírók előtt, ám ehelyett őt szembesítette a számadatokkal egy mentőorvos.

A sajtótájékoztatót lényegében széttrollkodta Kunetz Zsombor. A mentőorvos  az elnök által 900 millió forintos éves tagdíjbevételek helyett csaknem másfél milliárdos költségvetésről és annak átláthatatlan felhasználásáról beszélt. Az elnöknek láthatóan nem volt kedve a váratlan matekozáshoz, ezért inkább a távozás mellett döntött. Éger – a sajtótájékoztatók történetében alighanem példátlan módon – ott hagyta a saját rendezvényét.A megfutamodás legalábbis elgondolkoztató.

A szokatlan reakciót az váltotta ki, hogy a rövid felvezető után, az újságíróknak adta volna át a szót az elnök, ám azt  Kunetz Zsombor „ragadta magához”. Kérdések helyett számokat és tényeket osztott meg a sajtó képviselőivel. Ezt tapasztalva, Éger István lényegében kiviharzott a teremből, indulatosan visszaszólt kollégájának, hogy ha észrevétele, véleménye van, azt ne akkor és ott, hanem a szombati választmányi ülésen mondja el. Az újságíróknak pedig azt üzente, hogy ha valakit érdekel a kamara álláspontja, az irodájában megtalálja őt.
[mnky_ads id=”3427″]
A Városi Kurír kérdésére a MOK elnökének manapság sok fejfájást okozó mentőorvos elmondta: a tagdíj csaknem 70 százalékos emelésének terve csak egy azok közül, amelyek miatt több kamarai tag – enyhén fogalmazva – a nemtetszését fejezte ki.

„Vannak dolgok, amelyek nemcsak a tagságnak fájnak, hanem a betegeknek is” – jegyezte meg Kunetz Zsombor.

A mentőorvos példaként említette az etikai ügyeket, azt, ahogy azokat a kamara kezeli. Kunetz Zsombor szerint az, hogy az illetékes bizottságok nem vizsgálják ki megfelelően a közbotrányt okozó eseteket, avagy a büntetés nincs arányban a vétség súlyával (előre követelt hálapénz, a betegek szexuális zaklatása), azt jelenti, hogy a vétkes orvosok úgy folytathatják tevékenységüket, mintha mi sem történt volna. Ez nemcsak szabálytalan, de veszélyes is lehet.

Éger hablaty

A sajtótájékoztatót megzavaró orvos kijelentései kapcsán a Városi Kurír megkérdezte Éger Istvánt. Az elnök úgy reagált, hogy a kamarának bizonyos esetekben nincs joga adatot és információt kiadni az etikai eljárásokról. A tagdíjbevételek mértékét illetően megismételte a korábban közzétett számadatot.

A számokkal egyébként nemcsak a költségvetés kapcsán gyűlt meg a baja az elnöknek. Miközben köztudott a magyar orvosok tömeges elvándorlása, Éger István a tagság bővüléséről beszélt. Mint mondta, az elmúlt egy évben 806 fővel csökkent a MOK létszáma, ugyanakkor 1500-an léptek be. A sajátos változásra nem tudott magyarázatot adni a kamara első embere.

A kamara háborgó tagjai nemcsak a tagdíj emelés indokát és időzítését nem értik, hanem azt is sérelmezik, hogy nem ismerik Éger pontos fizetését, nem tudják milyen bónuszokban részesül, és milyen béren kívüli juttatásokat kap. Kunetz Zsombor ezt a pert állítása szerint elsőfokon megnyerte, de még mindig nem kapott válaszokat Égertől, ezért kellett nyilvánosan számon kérnie az elnököt. A sajtótájékoztatót megzavaró orvos volt az, aki ellen etikai vizsgálat indult áprilisban, miután a kamara gazdasági ügyeit firtatta.

A MOK elnöke az irodájában folytatott tájékoztatón kiemelte: szeretnének még több tagszolgáltatást nyújtani.

A  tagdíj emelésének terve december 2-án a kamara közgyűlésén  elbukott.
[mnky_ads id=”3811″]
 

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. ROHADTTÁ TETTE A FIDESZ AZ EGÉSZ ORSZÁGOT, MINDENHOL VÉRZIK, DŐL A VÉRÜNK CSAK AZ ÖVÉK NEM ! TEHÁT BITÓR5A VELÜK, ŐK A HAZAÁRULÓK ! RABSZOLGASORSRA ÍTÉLTÉK A NÉPET ! EZEK AZ IGAZI NÉPNYÚZÓK, MÍG ŐK ÉLIK ÉS ÉPÍTIK MILLIÁRDOS VILÁGUKAT ! JA, ÉS AZ ARCUNKBA HAZUDNAK, DE INKÁBB BELEKÖPNEK ! ALJAS BŰNBANDA FIDESZ !

  2. mi szükség van kamarákra?szakszervezet nem elég?az se tesz semmit 27 éve magyarorszagon egyik sem.mind saját követelesekkel áll elö néha néha ahelyett hogy egysegbe tömörulve minden agazatból egyseges követeléssel állnának elö mint munkaberek adok nyugdijak beruhazasok terulete stb,kulonben minek?ez a tarsadalom velejéig romlott.a nyakunkon ulö kivalasztottakat kell lerugdalni végleg a pulpitusrol es rablo parlament es partok helyett népszavis választast ellenörzest.tehat csak egyéni indulos egyetlen elsö ember valasztas aki mindent visz es a parlament helyett kozvetlenul a tomeg folytan megvehetetklen nép ellenöriz masodperc alapu elektronikus rendszerben.ezt kell megszervezni kiépiteni.els lépes a választasi bojkott es utcara mindent lezarni es atvenni helyben a közigazgatast uzemeket helyi ott dolgozokkal es mindezt alanyi jogon muködtetni.

    • Népi ellenőrzést, Sztálin elvtársat és társait, új államosítást?
      Menjen a… tudja hová!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét