Az orvosokat bosszantja a kormány sikerkommunikációja, mégsem lehet őket mozgósítani – állítja Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, aki szerint 15 év alatt hiába tettek le könyvtárnyi javaslatot a problémák megoldására, az egészségpolitika süket és értelmetlen, az illetékes minisztérium inkompetens, a kormány pedig még a törvényeket is megsérti. Az orvosi kamara elnökével a 24.hu készített interjút.


A választás óta nem tárgyal a kormány

Éger hangoztatta, teljesen hiteles és tisztességes tárgyalópartnerek hosszú évek óta, és ezzel nem lehet visszaélni. Azok, akikkel tárgyalnak nincsenek kellő döntési kompetenciával felruházva. Azt érzi, hogy közel egyéves teljes szünet után, amikor is nem volt tárgyalás a választás óta, most beszélgetés van, járják a köreiket. De nagy előremozdulás az egészségügyben nem vizionálható:

“Nem csak erre a minisztériumra gondolok. Az egészségügyi kormányzat a rendszerváltás óta folyamatosan és tudatosan inkompetens helyzetbe van sorolva. A kormányokban az egészségügy mindig másodlagos kérdés, mindig a maradékelven kezelik. Az egészségügyi kormányzat érdekérvényességi képessége, mondhatnám, hogy – ha udvarias akarok lenni – szerény.”

Minden adott hozzá: pénz, paripa fegyver. Egy dolog hiányzik: egy határozott politikai döntés

Kitért arra, el kellene érni végre valahára, hogy abban a helyzetben, amiben most vagyunk, az egészségügyet tegyék a helyére. Minden adott hozzá: pénz, paripa fegyver. Egy dolog hiányzik: egy határozott politikai döntés, amiben nem nemzeti egészségi programokat íratunk, hanem deklaráljuk, hogy Magyarország számára most az egészségügy megjavításának programja alapvető stratégiai kérdés:

“A Magyar Orvosi Kamara a törvényben rá szabott rendkívül szűk keretei között, 150 százalékig kihasználva a lehetőségeit, mindent megtesz. A kamarának tárgyalási és véleményadási joga van. Aki azt mondja, hogy úgy akarja megoldani az egészségügyet, hogy kell csinálni egy új kamarát, az nem ért hozzá, illetve nem tudja, hogy mi történik.”

A hálapénz megszüntetése kapcsán elmondta, tavaly novemberben a MOK közgyűlése markánsan kinyilvánította, itt a soha vissza nem térő történelmi lehetőség, hogy ezt a szégyenletes örökséget végleg eltöröljük:

“Mi készek vagyunk arra, hogy egy megfelelő bérszint beállításával deklaráljuk, hogy – amennyiben van rá politikai szándék –, akkor a hálapénz legyen egyértelműen egy tiltott dolog, annak is, aki adja. A hálapénzt ki lehet vezetni a rendszerből.”

A politika süket és értelmetlen

Meggyőződése, a kamarának jelenleg van egy jól bevált és stabilan működő rendszere. Az a stabilitás, amit képviselnek, megőrzendő érték. A rendszer, amiben működnek, bevált. A törvény által a kamara jogosítványai eléggé korlátozottak, ez baj, de ezen csak a törvény módosításával lehet változtatni:

“Mi megteszünk mindent, amit meg tudunk tenni. Az, hogy a politika süket és értelmetlen, arról én nem tehetek.” /….. / “Egészségügy mindig lesz, csak kérdés, hogy milyen. Magyarországon még mindig jobb az egészségügy, mint Afganisztánban. A világon mindenhol van egészségügy. Nem tud összeomlani.”

Éger hangsúlyozta, nincsenek óriási problémák a Honvédkórházban. Óriási problémák a magyar egészségügy egészében vannak, a munkaerő vonatkozásában:

“Elöregedett, elégtelen létszámú, kiégett, rosszul fizetett munkavállalói gárda van. Nem csak a Honvédkórházban, Magyarországon. Ezen úgy lehet segíteni, hogy úgy fizetik meg a munkavállalókat, hogy csak a feladatukra koncentráljanak, és ne öt helyről próbáljanak megélni.

Évekkel ezelőtt mondogattam már, hogy ma Magyarországon sürgősségi ellátást kapni olyan, mint a lottó. Ugyanolyan eséllyel lehet kapni párizsi vagy müncheni színvonalú ellátást, mint meghalni az országút szélén. Szerencse dolga. De ennek nem szerencse dolgának kellene lennie.”

A Honvéd Kórházban nincs válsághelyzet, csak ezt a betegek nem tudják

A kamarát nem vonták be a sürgősségi ellátás reformjába

Megdöbbentő, hogy Éger szerint a kamarát nem vonták be a sürgősségi ellátás reformjába. Törvénysértés történt azzal, hogy nem tették:

“Az összes létező helyre, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek és a saját miniszterünknek is megírtuk, hogy nem először és nem is utoljára megsértették a jogalkotási törvényt. Nem kérdezik meg a véleményünket.

Hova menjünk ezzel? Van bíróság, ami elé ezt tudnánk vinni? Nincs. Mi egyet teszünk: észleljük a törvénysértést, és jelezzük.”

“Mélytorok” jelenti a Honvéd sürgősségi centrumából!

Súlyos problémának tartja, hogy az orvostársadalom megosztott. Mit lehet várni tőle? Ha a paraszolvenciát megszüntetnék, összeállna az orvosi kar. Most ezerféle okból megosztott az orvostársadalom. Így sok esélye nincs annak, hogy a kamara érvényesítse követeléseit a kormánnyal szemben:

“Nem, mert hátranézek, és nincs ott senki. Az Orvosi Kamara nem a Szondi utca 100., hanem a 48 ezer orvos. És ez a 48 ezer orvos a kamarában azt mondja, hogy én ugyan nem lépek. Mindenkinek egyéni felelőssége van, hogy akkor, amikor felhívást kap, összeáll és tesz-e az ügy érdekében valamit. Ma Magyarországon nem divat közügyek iránt érdeklődni, az orvosok között is ez van.”

Kitért a válasz alól, hogy indul-e a kamara őszi tisztújításán. Majd november végén kiderül, mondja. Sok mindentől függ:

“Amikor itt az ideje, el fogom dönteni.”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét