Vérhiány van az egész országban

vérhiány van az oszágban
Fotó: Pixabay

Jelentős vérhiány van az egész országban, a nyári hónapokban pedig még súlyosabb a helyzet, mint máskor. Az Országos Vérellátó Szolgálat adatai szerint míg egy átlagos napon 1600-1800-an is adnak vért, ez a szám idén augusztusban jóval kevesebb volt.

Az OVSZ egész évben intenzív kampányt folytat, hogy népszerűsítse a véradást, mégis egyre kevesebb az önkéntes – írja a Magyar Idők. Tavaly 2900-zal kevesebben adtak vért, mint 2016-ban, akkor pedig 4700-zal csökkent a donorok száma 2015-höz képest. Az OVSZ igazgatója szerint félő, hogy a csökkenő tendencia folytatódik.

A nyári hónapokban egyébként minden évben megfigyelhető némi csökkenés, de az idei nyár még az eddigieknél is kevesebb önkéntest hozott. Vérre viszont mindig szükség van: az életmentő műtétek és a tervezett beavatkozások nyáron sem maradhatnak el, ezért az OVSZ szerint minden önkéntesre szükség van.

Vannak olyan vérkészítmények, amelyeket csak pár napig lehet tárolni, ezért a készleteket folyamatosan újra kell tölteni. Ráadásul a ritkább vércsoportokra is nagy szükség van, ezeket még a szokásosnál is nehezebb pótolni.

A véradások helyszínéről, az időpontokról az ovsz.hu/ver/veradasok, valamint a veradas.hu weboldalakon olvasható tájékoztatás.

(Forrás: Magyar Idők)

Kapcsolódó:

“Orbán veje miatt van országos vérhiány”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.