Az egészségügyi szakdolgozók tízezrekkel -nem több!- kevesebb fizut találhatnak a virtuális borítékjukban! - Városi Kurír

Sorting by

×

Az egészségügyi szakdolgozók tízezrekkel -nem több!- kevesebb fizut találhatnak a virtuális borítékjukban!

Tízezrekkel is csökkenhet az egészségügyi szakdolgozók fizetése, mert március 1-vel megszűnt a közalkalmazotti jogviszonyuk és hatályon kívül helyezték a kollektív szerződésüket – írja a napi.hu. A portál azt írja, hogy április elején sokan szembesültek azzal az egészségügyi szakdolgozók közül, hogy a korábbi bérük 20-30 ezer forinttal, vagy akár ennél is nagyobb mértékben csökkent.

Hirdetés

Takarékosság?

„Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) korábban egy olyan ajánlást tett az egészségügyi intézmények felé, hogy őrizzék meg a kollektív szerződésekben korábban meglévő pótlékok és juttatások szintjét, azokat építsék be a bérekbe, hogy a dolgozókat ne érje veszteség. Az intézmények jelentős részénél az ajánlást meg is fogadták, jó néhány helyen azonban nem. Ezeknél takarékossági okból – vagy arra hivatkozva, hogy a kórháznak nincs elegendő pénze – elkezdték azokat a pluszjuttatásokat megvágni, amelyekre az új jogszabály nem ír elő változatlan pótlék-számítási szabályokat”

– magyarázta a Napinak Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke.

A fizetéscsökkenés másik lehetséges oka,

hogy sok helyen igyekeznek megszüntetni olyan keresetkiegészítéseket, amelyeket az új szabályok szerint nem kötelező adni.

Ide tartoznak például a délutános vagy a pihenő napon végzett munkáért járó pótlékok. A portál azt írja, hogy mivel az orvosok esetében a pótlékok a jelentős béremelés miatt eltűntek, most megpróbálják ezeket a többiektől is megvonni, vagy gyakran – jogellenesen – alacsonyabb mértékeket megállapítani, mint amekkorát a törvény előír.

Ezen túl a túlmunkáért járó díjat, és egyéb juttatásokat is csökkentettek. A fentiek együttesen pedig több tízezer forintos kiesést okozhatnak havonta az egészségügyi szakdolgozóknál.

Az orvosok béremelésével párhuzamosan tehát sok egészségügyi dolgozó éppen hogy bércsökkenést tapasztal. Ez nem csak növekvő bérszakadékhoz, de éleződő feszültséghez is vezet az egészségügyben.

Háromlépcsős béremelés helyett egylépcsős bércsökkentés?

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) kidolgozott ki egy háromlépcsős béremelési koncepciót

– mondta két hete a Világgazdaságnak Balogh Zoltán, a MESZK elnöke. Az Egészséges Magyarország 2021–2027 című ágazati stratégia emberi erőforrásokat taglaló része is leírja ezt a kritikus helyzetet, amelyre kormányzati megoldást kell találni – tette hozzá –, hiszen

ápolók, szakdolgozók nélkül nem lehet egészségügyi intézményeket működtetni.

A koncepciót elküldték az emberi erőforrások miniszterének, a belügyminiszternek és az országos kórház-főigazgatónak is. A szakdolgozói bérrendezés ütemezését és mértékét az új orvosi bértáblával összhangban alakították ki. Balogh Zoltán szerint

a háromszakaszos béremelés első fázisának dátuma 2021. június elseje lehetne. Ez a Semmelweis-nap, ekkorra szeretnék előrehozni a 2022. január elsejére tervezett béremelést, amellyel átlagosan 21 százalékkal kapnának többet a szakápolók.

Az első bértáblajavaslat szerint

 • egy kezdő szakdolgozó fizetése bruttó 264 ezer forint lenne a jelenlegi 202 ezer forint helyett,
 • egy negyven éve a pályán lévő, több végzettséggel rendelkező szakdolgozó pedig bruttó 685 ezer forintot keresne a jelenlegi 645 ezer forint helyett.

A MESZK azt is kéri, hogy az orvosi bérek rendezésében alkalmazott pótlékok mértékével arányos szakdolgozói pótlékokat vezessenek be.

Ilyen lehetne az 50-70 ezer forintos szakképzési pótlék vagy a 100 ezer forintos tudományos fokozati pótlék. Azt is kérik, hogy a vezetői pótlék összegét emeljék 100 ezer forintra, a pótlék alapösszege pedig 50 ezer forint legyen. Ugyancsak javasolják a többletteljesítési kompetenciapótlék bevezetését, amely a bér 10 százaléka vagy 30, 40, esetleg 50 ezer forint lehetne.

A javaslat szerint a következő béremelési szakasz 2022. január elsejével lenne esedékes.

A kezdő szakdolgozók fizetése maradna bruttó 264 ezer forint, a magas végzettséggel rendelkező, negyven éve a pályán lévő szakdolgozók viszont ekkortól már bruttó 1,2 millió forintot keresnének. A harmadik béremelési szakasz 2023. január elsején léphetne életbe, ekkor

a kezdő szakápolók bére bruttó 280 ezerre emelkedne, a negyvenéves munkaviszonnyal rendelkezők pedig bruttó 1,3 millió forintot kereshetnének.

 

szakdolgozó

Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “Az egészségügyi szakdolgozók tízezrekkel -nem több!- kevesebb fizut találhatnak a virtuális borítékjukban!

 • 2021.04.08 - 14:21
  Közvetlen hivatkozás

  Tényleg képes volt erre a kormány? Hogy azokat bünteti most, akik a hátukon viszik az országot?
  A egészségügyisek szinte szó szerint a belüket dolgozzák ki hónapok óta, ügyelnek szinte állandóan, olyan kevesen vannak. A fiam műtős, de már jóideje gépen lévő kovidosokat ápol, a párja ápolónő. Rengeteget dolgoznak, és most számolták,hogy arra a rengeteg plusz ügyeletre mennyit kellett volna kapniuk. 200 ezerrel lett kevesebb a fizetésük. Nem szégyelli magát a kormány, azaz orbán? Hogy akik aláírták az aljas szerződésüket, azokat büntetik meg? Mit képzel orbán, meddig hülyítheti az embereket? Mert ha nem látnánk, hogy ez az elmeroggyant maffia-kormány mikre költi az adófizetők pénzét, hát kinyílik a zsebünkben a bicska. Még újabb stadion-építés, egy év alatt sportra 588 milliárd, az egyházaknak 153 milliárd, vadászati kiállításra 65 milliárd, és az egészségügyre 61 milliárd mindössze. Ez mindent elmond orbán elmeállapotáról. Szinte teljesen szétverték az egészségügyet, legalább a kevés dolgozót igyekeznének megtartani, akik még kitartottak.
  Ha véget ér a veszélyhelyzet, nagyon sokan fogják követni azt az 5500 szakdolgozót, akik nem írták alá a kormány aljadék szemét szerződését, és ők tették jól. Soha ilyen semmirese jó kormánya még nem volt ennek a szerencsétlen országnak.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.