Egy EP képviselő aki saját bőrén érezte milyen menekültnek lenni

Magid Magid brit európai parlamenti képviselő a háború sújtotta Szomália elhagyása után hat hónapot töltött egy etióp menekülttáborban, ahonnét végül ötévesen települt át családjával együtt Nagy-Britanniába. Ezek után nem csoda, hogy tudja mit jelent menekültek lenn.

Egy kis előélet

Magid Magid, a UKIP euroszkeptikus brit párt előretörése és a gyűlöletbeszéd elterjedése miatt döntött amellett, hogy politikus lesz, és csatlakozott a Zöld Párthoz, mely a legutóbbi EP-választásokon a szavazatok 11,8 százalékát szerezte meg. Sheffield polgármestereként vált ismertté, különösen az egyedien laza stílusa és öltözéke miatt, mondja el az Indexnek adott interjúban a politikus.  Polgármestersége alatt sem változtatott életvitelén, például továbbra is lakótársakkal élt. Hivatali ideje alatt gyűjtést szervezett egy helyi nőjogi szervezetnek, kitiltotta Sheffieldből Donald Trump amerikai elnököt, és a közösségi aktivizmust bátorítandó meghívott minden érdeklődőt, hogy hivatalos teendőire személyesen kísérjék el. Magid a monarchia eltörlésének a híve.

Orbánról és Salviniről

Arra kérdésre, hogy miként látja a brüsszeli adminisztráció bevándorláspártiságát Magid Magid így válaszol:

“Ez attól függ, kivel beszélsz. Úgy gondolom, az EU sokkal többet tehetne ez ügyben. Az EU nem vesz részt a bajba jutott emberek felkutatásában és kimentésében a Földközi-tengeren, mindezt a civil szervezetekre hagyják. Sürgősen arra lenne szükség, hogy biztonságos út álljon rendelkezésére azoknak embereknek, akik a Földközi-tengeren átkelnek, hogy a tenger ne váljon tömegsírrá. Nemrég a francia-olasz határnál jártam, ahol a hatóságok módszeresen megvonják a jogot a menedékkérőktől, hogy nemzetközi védelemért folyamodjanak. Mielőtt ezt meg tudnák tenni, visszatoloncolják őket abba az országba, ahonnét jöttek. Ezzel az egyes államok nem tesznek eleget a kötelezettségüknek, hogy kivizsgálják a menedékkérők egyéni eseteit. Ennek meg kell változnia, nagyobb méltósággal kellene bánnunk ezekkel az emberekkel.

Orbán vagy Salvini nem látják, hogy a bevándorlók tulajdonképpen többet tesznek be a közösbe, mint amennyit elvesznek. Ha a népességszám csökken, több képzett emberre van szükség a lehető legjobb gazdasági teljesítményért. Ha az Egyesült Királyságot nézzük, még a konyhánk is megváltozott emiatt, és Nagy-Britannia nem lenne az bevándorlók nélkül, amit ma ismerünk.”

Arra a Magyarországon sokszor elhangzó gondolatra: nem fogadhatjuk be az összes embert a világon akiknek problémája van, így reagált a kérdezett:

Garantálom, hogy nem akar az egész világ Magyarországra menni és remélem, hogy a magyarok sem látják ezt másként.

A teljes cikkben, ami itt olvasható, természetesen sok szó esik az országát most leginkább érintő Brexit-ről is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük