Egy év felfüggesztettet kapott a pedofilbotrányba keveredett Kaleta Gábor, az ex diplomata

A Budai Kerületi Bíróságon szerdán zajlott Kaleta Gábor, az Orbán-kormány volt perui nagykövete perének előkészítő ülése: a vád szerint a diplomata több ezer, gyermekekről készült pornográf felvételt tárolt a laptopján. A Blikk.hu tudósítása szerint a volt nagykövet beismerte a bűnösségét.

Csak nem elszégyellte magát?

Fehér maszkban, napszemüvegben érkezett a tárgyalóterem elé Kaleta, aki a folyosón a fal felé fordulva várakozott, amíg a bíró be nem engedte. A várakozás alatt sem engedte, hogy fotó készüljön róla.

A járványhelyzet miatt a bíróság korábban tárgyalás nélkül,

a nyomozás során keletkezett iratokból felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Az ügyészség ugyanakkor túl enyhének tartotta az ítéletet, súlyosabb büntetés kiszabásáért fellebbezett. Kaleta ügyvédje szerint a volt diplomata mintaértékű jogász életet élt, diplomáciai karriert futott be és a hazáját szolgálta.

„Mélyen vallásos emberről van szó, aki rendszeresen gyakorolja a hitét”

– mondta az ügyvéd a védencéről, akinek állítólag óriási lelkiismeret-furdalása van.

Csak nem, ki érti?

„Messze azon a mértéken tapasztalatom ezt a nyomást, ami az életemet eléggé megnehezítette”

Kaleta rövid beszédében azt ecsetelte hogy megviselte az ügy a családját, a szülei ismeretlen számról kapnak telefonokat, és a céget is zaklatják, ahol munkát kapott.

A bíróság egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Kaletát, illetve 540 ezer forintos pénzbüntetést kell megfizetnie.

Bírói indoklás

A bíró indoklásában hangsúlyozta, hogy a jelenlegi törvények értelmében három hónaptól három évig terjedő szabadságvesztés kiszabását teszi lehetővé, hasonlóan a közokirat-hamisításhoz, fogolyszökéshez vagy éppen a csoportosan elkövetett garázdasághoz.

Mivel az ügyészi indítvány az volt, hogy Kaleta beismerés esetén egyéves büntetést kapjon három évre felfüggesztve, ennél súlyosabb szankciót a bíróság nem szabhatott volna ki akkor sem, ha ezt indokoltnak látja.

Az ítélet ellen fellebbezésnek van helye, az ügyészség és a védelem is 3 napos gondolkodási időt kért. Az előkészítő ülést fél tízkor a bíró berekesztette.

Szomorú Szilárd

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük