Egy fideszes sem ért rá felavatni Nagy Imre szobrát?

A minden “autópálya-centimétert” tömegével avató fidesz-potentátak közül senki nem volt kapható arra, hogy az éj leple alatt eredeti helyéről eltávolított Nagy Imre szobrot átadja a köznek a Jászai Mari téren?

Avatóünnepséget nem tervezünk

– közölte a nepszava.hu-val áprilisban Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program vezetője, akit arról kérdeztünk, ki adja át Nagy Imre szobrát új helyén, a Jászai Mari téren.

Tartotta a szavát, szerdán mindenféle felhajtás nélkül eltávolították a fekete nejlont Varga Tamás szobrászművész alkotásáról. Délután már az utolsó simításokat végezték a helyszínen, úgy tudjuk, csütörtökre a teret elhatároló kerítést is elbontják.

Pótó János történész, a Nagy Imre Emlékház igazgatója az ünnepség elmaradásáról korábban azt mondta a lapnak: a kormány nyilván nem szeretné, ha a szobor felállítása az elkerülhetetlennél nagyobb hullámokat verne a sajtóban. Furcsán venné ki magát ugyanis, ha egy ennyire antikommunista retorikájú,

„ráadásul végletekig leegyszerűsített, fekete-fehér paneleket sulykoló propagandagépezet”

arról lenne kénytelen beszámolni, hogy valamelyik fideszes vezető felavatja a kommunista miniszterelnök szobrát.

Nagy Imre emlékművét a tiltakozások ellenére tavaly év végén, titokban elvitték a Parlamentnél lévő Vértanúk teréről. Helyére a „vörösterror áldozatainak” emlékműve kerül, amit eredetileg a Horthy-korszakban emeltek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük