Egy kézzel-lábbal tiltakozó interjú Simonka György fideszes, vád alatt álló országgyűlési képviselővel

Ügyvédje óvó tekintetétől kísérve adott interjút a 24.hu-nak a többi között korrupciós bűncselekmények elkövetésével megvádolt Simonka György fideszes országgyűlési képviselő, akivel szemben nyolc és fél év fegyházbüntetés kiszabását indítványozta az ügyészség, és akit Kövér László házelnök kért ki a bírósági tárgyalásáról, hogy voksával támogathassa a kormányt a legutóbbi kétharmados szavazáson.

A remény hal meg….

Számít rá, hogy börtönbe kell mennie?

Attól nem tartok, hogy börtönbe kell mennem, hiszen a vádiratban az ügyészek által leírt vádak szerintem csak provokációk, és úgy látjuk, hogy idáig az ügyészség tanúi maguk is cáfolták a vádirat tartalmát. Ráadásul a mi tanúinkat és a szakértőinket még meg sem hallgatták. Attól viszont tartok, hogy a vegzálás újrakezdődik, és megint ki fognak csinálni minket idegileg. Alapvetően szerintünk az ügyünk nem áll rosszul, és a vádirat nem erősödött, hanem sokat gyengült, bár több vádlott is eladta a lelkét valamiért cserébe. Olyan emberekről van szó, akiknek már korábban volt valami a rovásán.

Nem érzi bűnösnek magát semmiben?

Nem. Sok mindent elkövettem, én sem vagyok szent, de ami a vádiratban áll, azt nem. Fogalmilag kizárt, hogy 45 százalékot kaptam volna vissza a váddal érintett beruházások után, ugyanis az úgynevezett építési normagyűjteményben meghatározott költségeket nem lehet és nem lehetett átlépni. 55 százalékból pedig képtelenség megvalósítani ezeket a beruházásokat, ezt szakértői vélemények is alá fogják támasztani.

Ilyen a boksz

Lázár János nemrég azt mondta, hogy Mengyi és az ügye nem válik a Fidesz javára, és hogy ön a bíróságon fejezi be a pályafutását. Ez általános vélekedés a Fideszben?

Először is, én Lázár Jánosról regényt tudnék írni, úgyhogy ha valakinek csöndben kellene maradnia, az pont ő. Én a párttársaktól azt hallottam, hogy Lázár János szégyellje magát.

Nem azért mert tudják, hogy én nem vagyok bűnös vagy épp bűnös vagyok, hanem azért, mert egy folyamatban levő ügyről vizionál előre ítéletet, és ilyet nem szokás mondani egy bajtársra. Úgy csinál, mintha a holdról jött volna, és nem vett volna részt azokban a dolgokban, amiket most szid. Miről beszél? Sehol nem lenne, ha én nem nyerem meg neki a kétharmadot.

Ezt hogy érti?

Amióta országgyűlési képviselő lettem, csak szegényebb lettem, mert elhanyagoltam az otthoni gazdaságot, és a választókerületemmel foglalkoztam. Ő viszont jóval gazdagabb lett.

Távolságtartóbbak önnel a Fideszben, amióta a vádlottak padjára került?

Nem. Inkább én fogom vissza magam.

A debreceni frakcióülésre ellátogat? (Az interjú múlt szerdán készült – a szerk.)

Nem, mert a bíróságon kell lennem, ahonnan nem akarok még egy napot késni, mert a bíró ezt nem nézné jó szemmel. Egyébként természetesen van meghívóm.

Azt, hogy távol marad egy ilyen rendezvénytől, hogy fogadja a Fidesz?

Ez nem játék. A keddi tárgyalásról például Kövér László házelnöknek kellett kikérni, hogy részt tudjak venni a kétharmados szavazáson.

Hogyan tovább Simonka úr?

És hogy érzi, hogy állnak?

Azt gondolom, hogy nagyon furcsa lenne kimondani, hogy jól állunk, mert egy ilyen tárgyalás mindig megviseli a családot, nem tudunk dolgozni, tehát aki ebben benne van, az nem állhat jól. De a vádiratot az eddig meghallgatott – a vád által idéztetett – körülbelül ötven tanú vallomása egyáltalán nem erősítette meg.

Egyre több helyről hallani, hogy a Fidesz elengedte a kezét, és nem indítja a 2022-es országgyűlési választáson. Beszélt erről a miniszterelnökkel? Született döntés a politikai karrierjéről?

Ez a kérdés mindig tolódik, mert mindig az ügyem állásáról szoktunk beszélni, de az én körzetemben most is én vagyok a választókerületi elnök. Ha akartak volna, már szóltak volna, hogy mondjak le, és ebben az esetben én ezt szó nélkül meg is tettem volna. Eleve baloldali körzetről van szó, előttem mindig baloldaliak nyertek. Tehát nagyon nehéz dolga lesz itt, bárkinek is kell indulni.

Elképzelhetőnek tartja, hogy más indul jövőre ön helyett?

Miért ne? Ugyanakkor ahhoz, hogy én induljak, a családom és a Fidesz támogatása mindenképpen szükséges. Ahhoz pedig, hogy képviselő legyek, a dél-békésiek voksa.

Ha csak a Fidesz mondja azt, hogy ne induljon?

Akkor el fogok gondolkodni.

Elképzelhető, hogy függetlenként indul?

Akkor el fogok gondolkodni rajta. De előre nem tudok mit mondani. Rengetegen mondják, hogy nélkülem ez a körzet nem fog működni. Meglátjuk.

(Olvassa el Horváth Csaba László teljes interjúját a 24-n!)

Előzmény

 

simonka

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük