A napi kupicáért ne a Tescoba tessenek menni – szeptember 5-ig nem árulhatnak szeszesitalt

Nem semmi! Egy üveg sörért beáldozta a debreceni Mikepércsi úti Tesco figyelmetlen pénztárosa, hogy a hiperszuper szeptember 5-ig egy csepp alkoholtartalmú italt sem árusíthat.

Bekeményít a hivatal

Paravánnal zárták le a Mikepércsi úti Tescóban az alkoholos részlegét, a paravánon felirat, a nagyáruházában szeptember 5-éig – nem lehet alkoholos italt vásárolni! a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Debreceni Járási Hivatalának fogyasztóvédelmi főosztálya végzett fiatalkorú (18 évesnél fiatalabb) bevonásával próbavásárlást az áruházban, a fiatalkorú próbavásárlót kiszolgálták alkohollal, meg tudott venni egy sört – írja a dehir.hu.

A Tesco sajtóosztálya közölte

a fiatalkorú próbavásárlót kiszolgálták alkohollal, meg tudott venni egy sört.

Ezt a jogszabályok egyértelműen tiltják, de sokan nem tartják be. A fogyasztóvédők rendszeresen tartanak próbavásárlást fiatalokkal. A hatóság állítása szerint a közreműködő fiatalkorúak kiválasztásában fontos, hogy az érintettek szemmel láthatóan is 18 év alatti személyeknek tűnjenek.

Ezután talán komolyan veszik az előírásokat

Egy korábbi ellenőrzés-sorozatnál a próbavásárlások 38 százalékában szolgálták ki alkohollal a fiatalkorúakat.

A vonatkozó jogszabály értelmében a fogyasztóvédelmi hatóság köteles megbírságolni azokat, akik 18 év alattiaknak adnak el alkoholt vagy dohányterméket. Emellett a hatóság hozhat olyan szankciót is, hogy egy időre megtiltja az alkoholos italok vagy dohánytermékek forgalmazását, ismétlődő jogsértések esetén pedig egy időre be is zárhatja az adott üzletet vagy vendéglátóipari egységet.

Az érintett Tesco áruházban egyébként feliratok figyelmeztetnek, hogy 18 évnél fiatalabbakat nem szolgálnak ki alkohollal. Az önkiszolgáló pénztáraknál ha valaki alkoholos ital vonalkódját húzza le, csak akkor tudja befejezni a vásárlást, ha egy dolgozó egy kóddal engedélyezi azt.

A Dehir.hu megkereste a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatalt is, azt közölték, az eljárás még folyamatban van, így arról nem nyilatkozhatnak.

A szesz

Milyen egy részeg sirály? Tántorog, lehányja az utcát és persze agresszív. Ismerős?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük