Kerítésen innenGyorshír

Egy mondat – Kortárs írók a hajléktalanságban élők méltóságáért

tuntetes

Írók, színészek, ismert gondolkodók demonstráltak vasárnap a Kossuth téren, hogy egy mondattal álljanak ki az utcán élőkért – azokért, akik holnaptól már elkövetőnek számítanak a keresztény szellemiségű Magyarországon.

Háttal a Parlamentnek

Közel nyolcvan író, költő, közíró vett részt a Parlament elé meghirdetett, vasárnap délutáni tüntetésen. Az „Egy mondat. Kortárs írók a hajléktalanságban élők méltóságáért” címen meghirdetett rendezvényt Erdős Virág költő, Kovács Gábor Tamás, és Udvarhelyi Tessza, A Város Mindenkié csoport egyik alapítója szervezte. A demonstráció lényege, hogy résztvevők egy-egy mondattal tiltakozzanak a Büntető törvénykönyv hajléktalan létformát kriminalizáló módosítása ellen.

Az írók az ígért számban meg is jelentek, és háttal a Parlamentnek, mintegy nyolcvan-száz méter hosszú sávban fel is fejlődtek. Lábaiknál a tábla – választott egy mondatukkal. (Az eseményen részt vett (legalább egy mondat erejéig) Hernádi Judit, Bombera Krisztina, Iványi Gábor, Parti Nagy Lajos, Tamás Gáspár Miklós és Hámori Gabriella is.)

A hajléktalantüntetésen nem voltak beszédek

A társadalmi szolidaritás kifejezése azonban jóval szolidabb volt: mintegy ezer ember gyűlt a Kossuth térre. Ráadásul nem lehetett tudni, kit hozott ide a hajléktalanok iránti együttérzés, és kit a bedőlt devizakölcsönök miatti elkeseredettség. Ugyanis a téren ott protestáltak a devizakárosultak. Amikor startolt a fedél nélküliekért tartott demonstráció, a bajba jutott hitelesek szónokai elcsendesedtek. És ekkor beköszöntött a némaság – ugyanis a hajléktalantüntetés nem szolgált beszédekkel. A Népszava tudósítója a helyzetet úgy jellemezte: sétálós, beszélgetős dzsembori zajlik a téren. (Amit a rendőrség sem idegeskedett túl, mindössze hat kocsival készült a megmozdulásra.)

Október 15-étől a rendőrök felszólíthatják, négy alkalom után pedig kényszerrel bevihetik az utcán éjszakázó, pihenő hajléktalanokat – holmijukat lefoglalják, és adott esetben kártérítés nélkül el is égethetik a hatóságok. A kormányzati álláspont szerint éppen a hajléktalanok méltóságát védik a szigorítással – hiszen nem engedik őket az utcán tengődni – az átmeneti szállók pedig mindenkinek helyet biztosítanak. Csakhogy ez nincs így: a Menhely Alapítvány elnöke, Aknai Zoltán szerint a téli krízisidőszakban megnyitott szálláshelyekkel együtt országosan mintegy 11 200 férőhely van, a hajléktalan emberek száma viszont ennek legalább két-háromszorosára tehető.

Pont, mint a börtönben!

A kormányzati rendeletmódosítások alapján ráadásul 25 embert is bezsúfolhatnak egy szobába a humánum jegyében, úgy, hogy egy főnek papíron minimum 3 négyzetméternyi mozgástere maradhat – pont, mint a börtönökben.

(Forrás: Népszava)

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

http://varosikurir.hu/igy-is-lehet-parizs-megnyitja-a-varoshazat-es-a-kozepuleteket-hajlektalanok-elszallasolasara/

About Author

Szólj hozzá!