Egy nap, két hír – pillanatfelvétel 2021 Magyarországáról - Városi Kurír

Sorting by

×

Egy nap, két hír – pillanatfelvétel 2021 Magyarországáról

Minden társadalomban vannak gazdagok és szegények, ez természetes, de az már a regnáló kormány dolga, hogy ne erősítsen rá a megélhetésolló nyitására, hanem igyekezzen csökkenteni a távolságot. Két hírt választottunk napjainkból, amikből kiderül: a jelenleg kormányon lévők nem ennek szellemében dolgoznak.

Hirdetés

Első hír

Az ország válság régióiban a nyomor jobban teljesít

A magyarországi válságrégiók, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Közép-Somogy, Dél-Baranya olyan vidékek, ahol az emberek elhelyezkedése sokféle nehézségbe ütközik: nincs infrastruktúra, nincs közlekedés, az iskolázottsági szint alacsony. Kevesen vannak itt azok az aktív korú felnőttek, akiknek hosszú távú szerződésen alapuló, bejelentett, minimálbéres munkalehetősége adódna.

Ezekben a régiókban a másik tipikus elhelyezkedési mód az alkalmi munka, a mezőgazdaságban, építőiparban, vendéglátásban, ahol továbbra is nagyarányú a feketemunka. El lehet érni viszonylag jó jövedelmet, megalázó körülmények és extrém terhelés mellett, sok utazással a munkahelyre, de ez sincs egész évben.

A problémák között ott van a társadalombiztosítás hiánya, melynek következtében alapvető egészségügyi és szociális szolgáltatásokhoz nem jutnak hozzá, és nem szereznek nyugdíjjogosultságot. A szociális ellátások nagy részét a nyugdíjminimumhoz kötik, amelynek az összege nemhogy nem emelkedik több mint egy évtizede, de az a döntés született, hogy ezzel nem is kell foglalkozni.

Ha valaki munka nélkül van, akkor a jogszabály szerint egy családból csak egy ember kaphat támogatást. A foglalkoztatást helyettesítő támogatás, tehát a segély összege 22 800 forint egy hónapra egy egész családnak.

Ha van gyerek, akkor utána jár a családi pótlék, ennek összege szintén nem emelkedett 2008 óta. Ez a pénz nyilván nem elég semmire. /Forrás: Jelen/

Második hír

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a kormány a budapesti Groupama Aréna fejlesztését.

A rendelet arra nem ad választ, pontosan mi szükség van a kiemelt jelentőségre.

A Groupama Arénát hét éve adták át, összesen majdnem 15 milliárd forintba került. A kormány tavaly karácsonykor hárommilliárd forintot adott az építmény korszerűsítésére.

/Forrás: Heti Világgazdaság/

Kapcsolódó

 

hír

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.