Egy teljes népet készül kiirtani a koronavírus? – Megismétlődik Cortez átka?

Az indiai Andamán-szigetek egy kihalófélben lévő törzsének tíz tagját fertőzte meg az új koronavírus – számolt be róla a BBC hírportálja.

Csak egy kis párhuzam

Cortez volt az a spanyol konkvisztádor, aki miköben megdöntötte az Azték Birodalmat, létrehozta a mai Mexikó elődjének számító Új-Spanyolország gyarmatot, és közben katonáival akaratlanul, de ismeretlen betegségekkel fertőzte- és tizedelte meg az amerikai kontinens őslakosait.

Vissza a mába!

Úgy tudni, a  nagy andamán nevű törzs alig több mint 50 tagot számlál, akik többnyire a szigetcsoport 37 szigetének valamelyikén élnek. A nagyjából 400 ezer lakosú Andamán- és Nikobár-szigeteken a június eleji első eset óta 2985 koronavírus fertőzöttet regisztráltak, 41-en haltak meg.
A Strait-szigeten, Port Blair város közelében élő veszélyeztetett nagy andamánok törzsében a múlt héten észlelt kornavírus esetek után mind az 53 tagot tesztelték – mondta el Avidzsit Roj, az egészségügyi hatóság vezetője. A négy fertőzött közül ketten kórházban, ketten karanténban vannak.

Hírhullám>>>>>>>>>>>

A törzs hat tagja, akik hosszabb ideje élnek a városban, a múlt hónapban kapták el a betegséget, már meggyógyultak. Roj szerint a legfontosabb, hogy megállítsák a járvány terjedését a szigetcsoport veszélyeztetett törzsei körében.
Andamán- és Nikobár-szigeteken a nagy andamánokon kívül négy veszélyeztetett törzs él: a dzsaravák, az észak-szentinelézek, az ongék és a sompenek. A dzsaravák és az észak-szentinelézek nem nagyon integrálódtak, az utóbbiak senkit sem engednek a szigetükre. Tavaly egy John Allen Chau nevű amerikait nyilakkal öltek meg, amikor megpróbálta meglátogatni őket.
A londoni központú Survival International nevű törzsi jogvédő szervezet szerint a nagy andamánok több mint ötezren voltak, amikor az 1850-es években a brit birodalom gyarmatosította a szigeteket.

koronavírus

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük