Kerítésen innenGyorshírKiemelt hírek

Egy tudós döbbent levele az új USA nagykövetnek

írógép

Kertész János fizikus, az akadémia tagja, a CEU tanára levélben kereste meg az USA új magyarországi nagykövetét. David B. Cornstein egy különös nyilatkozatot tett arról, hogy Magyarországon tulajdonképpen rendben van a demokrácia-ügy. Ez indította a tudóst a kapcsolatfelvételre. A levelet szó szerint  közöljük.

Felhívás

Cornstein úr, az USA új nagykövete nem talált a magyar demokráciával kapcsolatban kifogásolni valót, mert senki nem szólt neki, hogy “ez vagy az rossz”. Az alábbi levelet küldtem neki. Ha te is úgy találod,
hogy nem elég tájékozott, írj neki (PublicAffairsBudapest@state.gov).

A levél:

Őexcellenciája David B. Cornstein úr az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete részére

Tisztelt Nagykövet Úr!
Nagy érdeklődéssel olvastam a Szombat c. folyóiratban az Önnel készített interjút. Mint a CEU tanára, örömmel láttam, hogy egyetemünk sorsát a szívén viseli, és egyik fő feladatának tekinti a magyar kormány által előidézett tarthatatlan helyzet felszámolásában való közreműködést.

Meglepőnek tartom azonban, hogy a demokrácia magyarországi állapotával, a fékek és ellensúlyok rendszerével, a vallásszabadsággal, a sajtószabadsággal, korrupcióval, az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban semmilyen kifogásolni valót nem érzékelt. Ez meglehetősen ellentétes elődei álláspontjával, akiknek volt alkalmuk hosszabb ideig tanulmányozni a magyar viszonyokat.

Ön azt mondta, hogy csak annak hisz, amit közvetlenül tapasztal, és nem a sajtóból tájékozódik. Ezt csak üdvözölni lehet, ugyanis a magyarországi sajtó döntő mértékben a kormány, illetve a hozzá köthető személyek ellenőrzése alatt áll, így sokszorosan bizonyított módon elfogult. A közszolgálati média (európai intézmény, közpénzből finanszírozva, a pártatlan tájékoztatás feladatával) a kormány propagandagépezetévé silányult, és akár hazugságokat is terjesztve szolgálja a kormány, illetve az azt alkotó pártok érdekeit.

Az Egyesült Államok polgáraként ön nyilván elismeri a fékek és ellensúlyok jelentőségét, hiszen, Orbán Viktor miniszterelnököt idézve,

„a fékek és ellensúlyok rendszere az amerikaiak találmánya”.

Igaz, ő azt is hozzátette, hogy azt Európa „szellemi középszerűségből” vette át. Nem hiszem, hogy Ön osztaná ezt a véleményt. Sokan vagyunk még Magyarországon, akik a fékek és ellensúlyok rendszerét a demokrácia elengedhetetlen tartozékának tekintjük, és szomorúan látjuk, hogyan bontották le azt szisztematikusan.

Az ügyészségtől az adóhivatalig, a számvevőszéktől a Nemzeti Bankig a fontos és függetlennek feltételezett intézményeket a központi hatalom szolgálatába állították. Ennek is következménye, hogy a korrupció korábban nem ismert méreteket öltött, a hatalomhoz közel állók mesés sebességű és mértékű gazdagodása elképesztő.

A kormányzat a kis egyházak és a civil szféra területén drasztikus intézkedéseket hozott, és akár rendőri zaklatással is a civil szervezetek megfélemlítésére törekszik. A választások ugyan látszólag szabadok, de az esélyegyenlőség elve komolyan sérül, és a kormánypártoknál közpénz és kampányfinanszírozás összemosódik.

Tisztelt Nagykövet Úr!

Egy ilyen levél nem alkalmas részletes információk továbbítására. Azért ragadtam tollat, mert az interjúban
Ön úgy fogalmazott, hogy

„senki sem mondta nekem, hogy ez vagy az rossz.”

Íme, én most szólok. Öntől a hazája hiteles tájékoztatást vár az itteni viszonyokról. Ehhez azonban Önnek is szükséges lenne szélesebb körben tájékozódnia.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Tisztelettel,
Kertész János
egyetemi tanár

About Author

Szólj hozzá!