Kerítésen innen

Egy újabb öngól! Az üzemanyagárstop újabb ezer milliárd forintba kerül a költségvetésnek

üzemanyag

A magyar kormányzat az eddig népszerű rezsicsökkentésen már eltapsolt ezer milliárd forintot, ehhez nagyságrendileg hozzátettek még ezermilliárd forintot a 480 forintos üzemanyagárral.

A teljes fogyasztás az első hat hónapban 2,35 milliárd liter volt

Az első fél évben 28,7 százalékkal több motorbenzin és 35,1 százalékkal több gázolaj fogyott Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, az üzemanyag-fogyasztás így átlagosan 32,7 százalékkal nőtt a tavalyi első fél évhez képest – tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) csütörtökön.

De a lényeg a részletekben van, ugyanis a piaci árú prémium motorbenzinből 33,1 százalékkal, míg a prémium gázolajból 21.5 százalékkal adtak el kevesebbet.

A 95-ös motorbenzinből ugyanakkor 748 millió litert tankoltak az autósok, 46,7 százalékkal többet, mint az előző év hasonló időszakában. 

A nem prémium gázolaj eladása 1,39 milliárd liter volt, ez 43,6 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest.

Számoljunk csak gyorsan!

Ezek szerint az év első hat hónapjában 238 millió literrel több benzint és 422 millió literrel több gázolajat szolgáltak ki a kutakon.

Ez a plusz 660 millió liter üzemanyag az első félévben nagyjából 165 milliárd forintba került a magyar költségvetésnek. A teljes 480 forintos üzemanyagmennyiségre vetítve 500 mmilliárd forint fölött járunk, ami éves szintén máris meghaladhatja az ezer milliárdot is.

Az árstop meghosszabbítása azt jelenti, hogy az adófizetők pénzét tovább öntik a “lefolyóba”, míg az egyre növekvő költségvetési-hiány miatt vágtak a KATA-n és csökkentették a rezsicsökkentést.

A kormányzat sorra lövi az öngólokat és egyik a másik után hozza a katasztrófális döntéseket.

Persze nem lenne kellemes 800 forintos üzemanyagot tankolni

Forrás: MTI

Friss híreink

About Author

Szólj hozzá!