Egy “velőtrázóan” drámai eredménnyel végződött kutatás a magyar korházi állapotokról és a betegekre leselkedő veszélyekről

Philippe Dam, a Human Rights Watch munkatársa véleménycikket közölt a hvg360°-on. Írása a szervezet magyarországi kórházi állapotokat, és helyzetet kutató vizsgálatának eredményét igyekszik összefoglalni, ami még annál is tragikusabb, mint az egyszerű magyar ember várná.

A jótékony homály

Ahelyett, hogy az egészségügy szembeszökő hiányosságainak kiküszöbölésén dolgoznának, a magyar hatóságok ezt elkerülendő inkább a jótékony homály alkalmazását részesítik előnyben. Az emberierőforrás-miniszter utasította az egészségügyi dolgozókat, hogy ne nyilatkozzanak a sajtónak. Több mint 130 ember ellen indítottak büntetőeljárást „közveszéllyel fenyegetés” és „rémhírterjesztés” gyanújával az új koronavírus-járvánnyal összefüggésben.

Az újságírók, emberi jogi aktivisták és állampolgárok pedig nem juthatnak hozzá a világjárványra vonatkozó, illetve a magyar kormányzati intézkedésekkel kapcsolatos alapvető információkhoz.

A miniszterelnök nem kíváncsi az igazságra

Orbán Viktor kormányfőről felvétel készült, amint belé fojtja a szót egy orvosba, aki arról kezdett beszélni, hogy nincs elég képzett szakember a lélegeztető gépek kezeléséhez. Az online sajtótájékoztatók bevett gyakorlata, hogy a nyilatkozó felelősök ignorálják a kormányzat járványügyi intézkedéseire vonatkozó újságírói kérdéseket. A Human Rights Watch is ilyen nehézségekbe ütközött, amikor augusztusi beszámolónkat írva a hatóságoktól tájékoztatást kértünk. Azonban mára, amikor több ezer páciens kényszerül megtapasztalni a kórházi pokoljárást, és amikor a járvány az országban már több mint 12 000 áldozatot követelt, a kormányzat egyre nehezebben tudja elfedni a tényeket a magyarok elől.

Megkésett lépések

A közelmúltban a magyar kormány tett néhány megkésett lépést az egészségügy helyzetének javítása érdekében. Megemelte az orvosok és egészségügyi nővérek bérét, illetve büntethetővé tette az úgynevezett „hálapénz” – vagyis az egészségügyi szakembereknek titokban adott pénzügyi juttatás – gyakorlatát. Mindkét lépésre nagy szükség volt ahhoz, hogy megfékezzék az orvosok és nővérek tömeges külföldi munkavállalását és a közegészségügyben elharapózott korrupciót.

Ahelyett, hogy elkendőzné a kórházakban leselkedő veszélyeket, a kormánynak azon kellene lennie, hogy biztonságossá tegye az egészégügyi intézményeket. Ha növelnék az alapvető higiéniai előírások betartását célzó intézkedésekre és kórházi tisztítószerekre fordított állami támogatás mértékét, az meghozná a gyümölcsét: csökkenne annak kockázata, hogy a páciensek betegebben hagyják el a kórházat, mint amilyen állapotban odakerültek, illetve kevesebb lenne a kórházi fertőzésekből eredő haláleset.

(Olvassa el a teljes cikket itt!)

Kapcsolódó

kórházi

Egy hozzászólás itt: “Egy “velőtrázóan” drámai eredménnyel végződött kutatás a magyar korházi állapotokról és a betegekre leselkedő veszélyekről

  • 2021.02.08 - 16:19
    Közvetlen hivatkozás

    Az elképesztően lepusztított egészségügy állapotán Kásler felbukkanása rengeteget rontott. A fidesz-vezérkar se semmi,de Káslerből eü.minisztert csinálni óriási hiba volt.Csakúgy,mint Müllerből tisztifőorvost.Mindkettőt hagyni kellett volna,hogy éljék a nyugdíjasok “boldog,és semmittevő” életét,utazgatással.unokákkal. De elnézve az ő ügyködésüket,dilettantizmusukat, Orbán nagyon rossz választásának az emberek isszák meg a levét. A kórházak állapota,és az eü-dolgozók “sose látott mértékű” béremelése tükrözi Orbán eü-höz való hozzáállását.Amikor az orvosok tömegesen mentek külföldre,Orbán csak legyintett,hogy majd visszajönnek. De minek jönnének vissza?Külföldön mindenféle ügyelet,vagy túlóra nélkül keresik meg a háromszorosát az itteni most emelt béreknek. Sajnos Orbán hozzáállásának mi vagyunk az elszenvedői,sok,nagyon sok helyen orvos sincs,az embereknek a szomszédos helyekre kell utazniuk,ha szükséges.Elmondhatjuk,hogy az eü-ből egy nagy kuplerájt csináltak.Bár egy ismerősöm azt mondja,hogy a kuplerájban rend van,és fegyelem. Ez a magyar eü-re nem mondható el.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük