Egyedül maradt tervével az Együtt

Nem fogadták lelkesen a baloldalon az Együtt pénteken közzétett választási együttműködési javaslatát. AZ MSZP szerint feladnák a kormányváltás esélyét.
Az Együtt “Az ellenzék útja a győzelemhez” című terve szerint a tavaszi országgyűlési választásokon az ellenzéknek nem szükséges közös országos lista. A terv szerint a 106 egyéni választókörzetből 66-nál kellene az ellenzéki pártoknak feltétlenül visszalépniük egymás javára. 40 lényegében esélytelennek ítélik a küzdelmet a Fidesszel és a Jobbikkal szemben, így ott belemennének abba, hogy külön-külön induljanak az ellenzéki pártok. Az Együtt a 66 egyéni körzetből 15-nél kérné a többi ellenzéki párt támogatását a saját jelöltjéhez, 26 körzetnél támogatná az MSZP, 24 választókerületben pedig a DK egyéni képviselőjelöltjét. Az utolsó választókerületben pedig az Együtt arra kéri az ellenzéki pártokat, hogy támogassák Veszprémben a jelenlegi képviselő, a független Kész Zoltán jelöltségét.

Az MSZP és a DK szerint mind a 106 egyéni körzetben közös jelöltet kell indítani

AZ MSZP szerint a 40 körzet „feladásával” az Együtt feladná a kormányváltás esélyét. Az MSZP közleményében leszögezték: kormányváltásra a legjobb esély közös miniszterelnök-jelölttel, 106 közös egyéni jelölttel és közös listával van. Szerintük ez nem az „MSZP vesszőparipája”: „Ez matematika, egyszerűen ilyen a választási rendszer. Minden más stratégia a Fideszt erősíti.” A Demokratikus Koalíció (DK) az Együtthöz hasonlóan a külön lista mellett tette le a voksát, ám utalnak rá: szerintük sem szabad elengedni a 40 választókörzetet, hanem mind a 106 egyéni helyért közös jelölteket kell indítaniuk.

Az LMP-nél azt közölték a Népszava érdeklődésére: 2018-as kormány-és korszakváltáshoz az kell, hogy végre a választókkal foglalkozzunk és ne azzal, hogy kinek hány mandátum jusson. A Momentumnál úgy látták: az Együtt felvetése szembemegy az MSZP és korábbi szövetségesük, a Párbeszéd álláspontjával is. „Amint ezek a pártok egységesen tudnak politizálni, mi is el fogjuk tudni dönteni, hogyan viszonyuljunk hozzá” – szögezték le a Momentumnál.

(Forrás: Népszava)Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük