Egyesület a Római Partért: miért engedik az embereket szennyvízben fürdeni?

Eldőlt, nem lesz mobilgát a Római-parton, új helyszínt keres a fővárosi önkormányzat a dunai védvonalnak. Az Egyesület a Római Partért közleményben szólítja fel az illetékeseket, hogy “tegyék már végre a dolgukat!”.

2020 januári állás…

Bardóczi Sándor, Budapest új fő tájépítésze szerint az egyik lehetséges változat, hogy a Királyok-Nánási út vonalában két méter magas kerítés épülne, amelynek tetejére szükség esetén további 1,3 méteres mobiltoldalék tehető. A látvány sokkal inkább egy tömör kerítésre hasonlítana, mint egy védműre.

A főváros 1,9 milliárd forintot költene megvalósíthatósági tanulmányra, a közösségi tervezésre, valamint a parti sétány átépítésére.

Közben elkészül a Duna-menti építési szabályzat is,

amelyben foglalkoznak a római-parti bódésorral is. Azt egy mobilgát építése esetén teljesen el kell bontani. A városvezetés a jelenleginél esztétikusabb pavilonokat szeretne a sétányon látni, amelyek árvíz idején akár el is szállíthatóak a területről, de legalábbis árvízállóbbak a jelenlegieknél. Céljuk, hogy egyetlen part menti fa kivágása nélkül oldják meg az árvízi védekezést.

Végre részleteiben megnézzük a szakmabeliek túlnyomó többsége által támogatott Királyok-Nánási nyomvonal megvalósíthatóságát. Ennek a tanulmánynak a része lehet a hullámtérben élők védelme is. Én nem zárkózom el a két szintű védekezéstől, csupán attól, hogy az árvízi védekezés címén letaroljuk a gyönyörű Duna-partot

– nyilatkozta Karácsony Gergely a Népszavának. A főpolgármester bízik abban, hogy

a gát megépítéséhez uniós források is elnyerhetőek, különös tekintettel arra, hogy a következő hét éves pénzügyi ciklus még csak jövőre kezdődik.

Az Egyesület a Római Partért besokallt…

Közleményt adtak ki az alábbi szöveggel:

“Felszólítjuk a hatóságokat, az ÁNTSZ illetékes szerveit, a Környezetvédelmi Hatóság illetékes szerveit, hogy tegyék már végre a dolgukat! A Római part 70 hektáros területének nagy része nincs csatornázva! Ide szabadítják rá hétvégenként a budapestiek tízezreit!

Most június 27-re ismételten szabadstrandot szerveznek egyes álzöld aktivisták a Római partra!

Miért engedik ezt a hatóságok?

Nem kérünk a csatornázatlan Rómain a szabadstrandból! Miért engedik az embereket szennyvízben fürdeni? Jó lenne már végre a Római part tényleges környezeti állapotát feltárni! Tessék már a helyi lakosság érdekeit figyelembe venni! Elég volt az álzöld, álságos politikai szlogenekből a Rómain!

  • “Természetes part!” – ami szennyvízben úszik.
  • “Védjük a fákat!” – amelyek nagy része magától kidől.
  • “Budapest utolsó természetes partja!” Amelyet ellepnek a szennyvíz-szikkasztók és a Dunába bekötött csatornák!”

verona

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük