Nyugdíjba megy egy amerikai nagykövet, mert nem tudja elviselni Trumpot - Városi Kurír

Sorting by

×

Nyugdíjba megy egy amerikai nagykövet, mert nem tudja elviselni Trumpot

Az Egyesült Államok elnöke legutóbb már azt javasolta, hogy Franciaország lépjen ki az Európai Unióból és kössön egyezményt az USA-val! Csak udvariasságom tiltja, hogy elmondjam, mit gondolok erről – mondta Emmanuel Macron francia újságíróknak.

Hirdetés

Trump egy kortesbeszédében azt állította: az Európai Uniót az USA ellen hozták létre. Az Egyesült Államokban ősszel választások lesznek. Trump pártját, a republikánusokat az a veszély fenyegeti, hogy elveszíthetik a többségüket a kongresszusban Washingtonban. Ezért Trump csúcsra járatja demagógiáját. Ezt hazai használatra szánja, de persze nagy hatása van külföldön is.

Ezt elégelte meg egy veterán diplomata: az Egyesült Államok észtországi nagykövete bejelentette, hogy inkább nyugdíjba megy, de nem képvisel olyan politikát, mellyel nem ért egyet. James D. Melville karrierdiplomata, még Obama elnök nevezte őt ki nagykövetnek Tallinba. Trumppal ellentétben jól ismeri Európát, mert jól beszél franciául, németül és oroszul. A diplomata jól látja, hogy Trump hazai választóknak szánt demagógiája szembeállítja európai szövetségeseit Washingtonnal.

Trump júliusban jön Európába. Részt vesz a NATO csúcstalálkozóján Brüsszelben. Ezt követően találkozik Putyin elnökkel Helsinkiben. Trump egy oldalról arra szólítja fel a NATO-szövetségeseket, hogy költsenek többet katonai célokra, mert Oroszország fenyegeti őket. Más oldalról Putyinnal parolázik. Ezt a diplomáciát nehéz eladni Észtországban, amely csak 1991-ben szabadult fel az orosz uralom alól, és ahol komolyan tartanak attól, hogy Putyin esetleg vissza kívánja szerezni a régi területeket. Éppúgy, mint a Krím-félszigetet, melyet Oroszország 2014-ben annektált. Az észtországi amerikai nagykövet távozása tehát érthető, de nem könnyíti meg az európai szövetségesek helyzetét, akik azt szeretnék végre kideríteni: mit is akar az USA Európában.

Lengyel Miklós

Globoport

Kapcsolódó:

Trump nem zárta ki, hogy elismerje a Krím orosz bekebelezését

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.