Sorting by

×

Egyetemisták, tornasorba! – Egy-kettő, irány a bordásfal, vagy nuku pénz! – Orbán fejében a (tesi)tudás a hatalom!

De kicsoda az az Orbán Viktor? Hogy jön Ő ahhoz, hogy egyszemélyben eldöntse, melyik egyetem kap a köz pénzéből és milyen agyament feltételrendszer szerint? Ki szavazott arra, hogy a bukfencezni nem tudó, ám rendkívül agyas tanítvány ne kaphasson lehetőséget Magyarországon készsége maximális kihasználásához? Ki lesz az a dőre, aki ezek után hazai felsőoktatási intézményben képzeli el a jövőjét?

A prof két előadás között lenyom egy tesi órát?

A “modellváltó” felsőoktatási intézmények is csak akkor kapnának állami pénzt, támogatást, ha bevezetik a testnevelésórákat

– mondta a miniszterelnök, aki ezzel egy régi ötletet dobott be újra.

A közoktatásban már 9 éve bevezetett mindennapos, kötelező testnevelésnek a felsőoktatási rendszerbe való kötelező bevezetését is felvetette Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Sportnak adott interjújában, melyben a most zárult olimpiáról és a jövőbeni magyar olimpiarendezési esélyekről is beszélt. Az amatőr sport témájára kitérve Orbán megjegyezte:

Miután teljesen megújítottuk az egyetemi rendszert, a felsőoktatásnak adandó támogatás egyik feltétele lesz, hogy az egyetemeken is legyen testnevelés.

Nem Orbán “ad” pénzt, kivéve, ha a sajátjából teszi, ami ugye nincs!

“Extra pénzt adunk akkor, ha csapatokat indítanak bizonyos klasszikus sportágakban az egyetemi bajnokságban, kosárlabdában, röplabdában, evezésben, öttusában. Így tehát az egyetemeket visszahozzuk az amatőr és a versenysport világába is.”

-mondta Orbán.

Orbán (egyik) hitvallása

“Biztos vagyok abban, hogy a hadsereg újjáépítése, a mindennapos iskolai testnevelés bevezetése és az, hogy a férfi sportolóink újra felkapaszkodtak a dobogó tetejére, és hogy ismét vannak futballista példaképeink, ez így együtt jót fog tenni Magyarországnak. Mindez óriási segítség a gyerekek nevelésében. (…) Rejtély számomra, hogy miért nem vagyunk ott a jók között íjászatban azzal a legendáriummal, ami a magyarok és az íj kapcsolatát jellemzi.”
(Orbán Viktor, 2021. augusztus 13.)

Előzmény

A közoktatás rendszerében – az általános iskolákban, a szakközépiskolákban, a gimnáziumokban és a szakgimnáziumokban – jelenleg kötelező a mindennapos testnevelés, heti öt órában. Ezt a 2012. szeptemberében kezdődő tanévtől vezették be, bár kezdetben sok kritika érte a nem megfelelő infrastruktúrát, melyen később különféle beruházási programokkal igyekezett javítani a kormányzat.

Az általános és közoktatásban bevezetett kötelező testnevelés lefelé és fölfelé, vagyis a fiatalabb és az idősebb generációk számára való kiterjesztése az elmúlt években többször is felvetődött. Három éve, 2018-ban például a V4 országok egészségügyi minisztereinek budapesti konferenciáján Balog Zoltán miniszter beszélt arról, hogy az óvodákban is bevezetnék a mindennapos testnevelést.

Hajós Alfréd Terv

Ami a felsőoktatást illeti, ott már 2013-ban felvetődött az ötlet az akkor még az általános és középiskolákban éppen csak elindult rendszer mintájára. Kósa Lajos Fidesz-alelnök is arról beszélt 2013 januárjában a felsőoktatási sport szakmai és fejlesztési programját 2020-ig átfogó Hajós Alfréd Terv ismertetésekor, hogy a mindennapos testnevelést idővel a felsőoktatásban résztvevőkre is kiterjesztik.

Az viszont újdonság, amit a Nemzeti Sportnak most Orbán Viktor mondott, hogy

a “modellváltással” az államtól független, de állami vagyonnal bőven kistafírozott alapítványok fenntartásában került szinte teljes hazai felsőoktatási szféra esetében a kötelező testnevelés bevezetését a jelek szerint némi nyomásgyakorlással érnék el: csak akkor kapnának az intézmények pénzt, ha lesz náluk testnevelés.

Forrás

 

egyetem

átver

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.