Egyformák ezek – Csak, hogy lásd, a hazug demagógia nem csak a mi politikusaink jellemezője

Az Egyesült Államok “egyre jobban van” és “éhes a munkára” – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök hétfőn este a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón, miután előzőleg bejelentették, hogy ezentúl nem lesznek naponta ilyet. A valóság ezzel szemben az, hogy az USA fuldoklik a járvány szorításában.

Az emberek, vagy a gazdaság egészsége a fontos, ott is itt is?

Trump úgy fogalmazott: a szörnyű helyzet után az amerikaiak “éheznek rá, hogy dolgozhassanak”. Valamint hangsúlyozta, hogy “gazdaságunk egészségének biztosítása életbevágóan fontos nemzetünk egészségének garantálásához, s ez a két cél párban jár”.
Az elnök azt fejtegette, hogy meg lehetett volna állítani a koronavírus-járványt, a szükségtelen haláleseteket.

Őrület a gyilkos, gyilkost kiált

“Túl sok halál volt ebben az országban, meg lehetett volna állítani, elejét lehetett volna venni, de valaki hosszú idővel ezelőtt mintha úgy döntött volna, hogy ezt nem teszi meg, és emiatt az egész világ szenvedésre ítéltetett” – fogalmazott, éppen ő aki kezdetben hónapokig negligált minden intézkedést, és viccelődéssel igyekezett elütni a veszélyt. Nem mondta ki azonban, hogy kire, vagy kikre gondolt, s nem fejtette ki részletesen a feltételezését sem.

Naná, hogy más a hibás

Újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, a kormányzat “nagyon komoly vizsgálatot” indított arról, hogy Kína hogyan kezelte a járványt. “Egyáltalán nem vagyunk boldogok Kínával, nem vagyunk boldogok az egész helyzettel, mert úgy hisszük, hogy a járványt meg lehetett volna állítani már a forrásánál” – mondta. Majd hozzátette, hogy a fertőzést “gyorsan meg lehetett volna állítani, és akkor nem terjedt volna el az egész világon”.
“Egyetlen országot kivéve senkit nem lehet felelőssé tenni a történtekért” – szögezte le, hangsúlyozva azt is, hogy “senki nem akar senkit sem okolni, mi csak azokat az embereket keressük, akiknek meg kellett volna állítaniuk a járványt már a forrásánál”.
Arra a felvetésre, amely szerint Alex Azar, az emberi erőforrások és egészségügy minisztere kicsinyítette a vírusfertőzés és a járvány jelentőségét, Trump azt válaszolta: az állítás “nem korrekt” Azarral szemben.

A demokraták felelőssége

Mint mondta, a demokrata párti politikusok, köztük Nancy Pelosi házelnök a járvány kitörésekor szintén nem ismerték fel a helyzet komolyságát. “Nancy Pelosi a kínai negyed utcáin táncolt, oda akart menni bulizni, s ez február végén volt” – mondta, utalva arra, hogy Pelosi februárban arra buzdította az embereket, hogy látogassanak el San Francisco kínai negyedébe, fellendítendő a nehézségekkel küszködő helyi üzleteket.  Az is mintha ismerős lenne valahonnan, hogy célkeresztbe veszi az ellenzéket. San Franciscóban csak márciusban vezették be a kijárási korlátozásokat.
A sajtókonferencián Deborah Birx orvos, járványügyi szakember és Brett Giroir admirális, a szövetségi egészségügyi tárca államtitkára – mindketten a járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket egyeztető kormányzati munkacsoport tagjai – beszámoltak a vírustesztekkel kapcsolatos erőfeszítésekről. Egybehangzóan állították, hogy e téren jelentősen javult a helyzet, a szövetségi kormányzat bármelyik tagállamot képes ellátni megfelelő számú tesztkészlettel.

Helyi kiújulások kezelése

Az új előírások szerint a vírustesztek elvégeztetése nem a szövetségi kormányzatra, hanem az egyes tagállamokra hárul majd, és a kormányzóknak maguknak kell elkészíteniük a tesztelésekre vonatkozó terveket. A CBS televízió korábban idézett abból a leiratból, amelyet a kormányzók megkapnak. E szerint az államoknak kell aktívan figyelemmel kísérniük a járványhelyzet alakulását, és gyors intézkedéseket magában foglaló terveket kell kidolgozniuk a járvány esetleges helyi kiújulásának kezelésére. Ennek részeként ki kell dolgozniuk például a gyors elkülönítés lehetőségeit és az azonnali tesztelést.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük