Egymillió alatt már egy képviselő sem nyomogat gombot a parlamentben – megkapták emelt bérüket!

Van valami, amiben tökéletesen egyetért kormány és ellenzék: a saját béremelésükben. Szlovéniában például a járvány idejére 30 százalékkal csökken a képviselők és a miniszterek fizetése, Új-Zélandon pedig a 6 hónapig a fizetés 20 százalékáról mondanak le a kormány tagjai és a vezetők.

Nem úgy Magyarországon!

Vagyis ez ebben a formában nem igaz, itthon is vannak fehér hollók:

  • a fideszes vezetésű Berettyóújfalu például a felére csökkentette a képviselői tiszteletdíjakat,
  • Komáromban is 50 százalékos vágásról határozott a testület.
  • Mezőberényben két lépcsőben vágják meg a tiszteletdíjakat: április elsejétől 50, majd május elsejétől 75 százalékkal csökkentik a juttatásokat.
  • Eger alpolgármestere pedig a teljes tiszteletdíjáról mondott le a kialakult helyzet miatt

A T. Ház persze más tészta!

Az Mfor azt írja, hatalmas egyetértésben konstatálták, hogy április elején 11,4 százalékkal nagyobb fizetést kaptak az állami vezetők.

A képviselői alapbér 989 700 forintról 1 103 400 forintra emelkedett.

Vagyis már nincs olyan képviselő a parlamentben, akinek kevesebb szerepelne a bérlapján egymillió forintnál. Ebből – a családi adókedvezmények nélkül – 733 761 forintot vihetnek haza, ami 75 610 forinttal több nettót jelent.

Aki állandó bizottsági tag is,

  • annak 1 324 080 forint szerepel a bérlapján,
  • aki két testületben vagy a törvényalkotási bizottságban tag, 1,5 milliónál is többet keres.
  • a frakcióvezetők bruttó juttatása 2 206 800 forint lett,
  • helyetteseik pedig 1,87 milliót keresnek.

A legnagyobb fizetése Kövér László házelnöknek van, bruttó 2 979 180 forintot (nettó 1 981 150) keres, nála az emelés egyik hónapról a másikra 200 ezer forintnál is többet jelentett.

Azok a képviselők, akik kormánytagok is, ennél is többet vihetnek haza

Ezek a politikusok havi 3 308 600 forintért végzik a munkáját, ebből családi kedvezmények nélkül minimum 2 199 824 forintot kapnak meg.

A miniszterek közül Szijjártó Péter, Rogán Antal, Nagy István és Gulyás Gergely így havi 225 838 forinttal több pénzből gazdálkodhat már áprilisban.

Az igazság kedvéért…

A koronavírus-járvány előtt tudni lehetett, hogy százezrekkel fog nőni a parlamenti képviselők fizetése, ugyanis egy korábbi módosítás alapján a képviselői alapbért a nemzetgazdasági havi átlagos bruttó bér háromszorosában határozzák meg. A felülvizsgálat miden év februárjában történik, idén pedig márciustól jár a magasabb összeg.

Azt senki és semmi nem tiltja azonban, hogy honatyáink és honanyáink másként rendelkezzenek a plusz pénzről, mondjuk felajánlják oda, ahol a mindennapi betevő jelenti a megoldandó napi feladatot.

figyu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük