Egymilliós bírság Tarlóséknak! – otthonról hozzák a párnacihából, vagy ezt is mi fizetjük?

Blokkolgattak, megjárjuk?

A Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Budapest Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány márciusban fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH), miután a sajtóban nyilvánosságot kapott, hogy Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala blokkolja az LMBTQI témájú honlapok elérését számítógépes hálózatából, így sem a Hivatal munkatársai, sem az önkormányzati képviselők nem férnek hozzá ezekhez az internetes oldalakhoz.

Az eljárás során a Főpolgármesteri Hivatal

már annak kapcsán is ellentmondó nyilatkozatokat tett, hogy hogyan is működik valójában a honlapok elérésének blokkolása; emellett a felelősséget a blokkolást végző eszköz gyártójára, illetve forgalmazójára kívánta hárítani. A Hivatal legfőbb érve ugyanakkor az volt, hogy a Hivatal munkatársainak ezen oldalak elérésére a munkájukhoz nincs szükség. Ez az érvelés azonban összeomlott, mikor a Hivatal által becsatolt dokumentumból kiderült, hogy számtalan a munkavégzéshez nem szükséges internetes oldal, így például szórakoztató videók és aukciós oldalak is elérhetőek a hivatali gépekről.

Ráadásul a hátrányos megkülönböztetésnek kitett csoportok

érdekérvényesítő szervezeteinek kiadványaira, sajtóanyagaira a Hivatal munkatársainak az esélyegyenlőség előmozdítása érdekében igenis szükségük van. Ezt támasztotta alá, hogy más hátrányos helyzetű csoportokkal, romákkal, nőkkel, fogyatékossággal élő emberekkel foglalkozó oldalak elérhetők is voltak, a Főpolgármesteri Hivatal csak az LMBTQI témájú oldalakat, köztük a jogvédő szervezetek oldalait blokkolta. Az EBH mindezek alapján megállapította, hogy a Főpolgármesteri Hivatal magatartása szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló hátrányos megkülönböztetést valósított meg az érintett szervezetekkel szemben.

Az EBH azonban ezen túlmenően arra is rámutatott,

hogy a Hivatal magatartásával az egész LMBTQI közösségnek hátrányt okozott: korlátozta érdekképviseleti lehetőségeiket, illetve megalázta őket. Az EBH megfogalmazásában:

“A tiltott kategóriák köre alapján az állapítható meg, hogy a meleg, leszbikus, biszexuális tartalmakat kifejezetten a nem munkahelyre való, káros, deviáns, akár jogellenes tartalmakkal összefüggő kategóriákkal tartja összetartozónak az eljárás alá vont (…). Az eljárás alá vont az ország fővárosának önkormányzataként a kérelmezők honlapjait, illetve magát a hangsúlyos meleg, leszbikus, biszexuális tartalmat a deviáns témákat tartalmazó kategóriákkal együtt tiltja, jelentős mértékben ráerősítve, mintegy jóváhagyva ezzel a már meglévő társadalmi előítéletet.”

Az EBH a jogsértés súlyára tekintettel többes szankciót szabott ki:

  • előírta a jogellenes állapot megszüntetését, megtiltotta a jogsértő magatartás jövőbeni tanúsítását, egymillió forint összegű bírság megfizetésére kötelezte a Főpolgármesteri Hivatalt, és
  • előírta a határozat közzétételét a Hatóság honlapján és a budapest.hu nyitóoldalán.

“Érthetetlen számunkra, hogy a főváros miért tartott ki nyilvánvalóan jogsértő gyakorlata mellett még az eljárás megindulása után is. Egyezségkötési ajánlatunkat is elutasították”

– kommentálta a döntést Dombos Tamás, az eljárást indító szervezetek jogi képviseletét ellátó Háttér Társaság ügyvivője.

Az EBH döntése ellen fellebbezésnek helye nincs,

ugyanakkor a Főpolgármesteri Hivatal 30 napon belül közigazgatási perben támadhatja meg a határozatot.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest