Egyre romlik az államkasszahiány-helyzet és hol van még a választás előtti őrült osztogatás? - Városi Kurír

Sorting by

×

Egyre romlik az államkasszahiány-helyzet és hol van még a választás előtti őrült osztogatás?

Az első negyedévben 88 milliárd forint hibádzik az államkasszában. Az előzetes adatok szerint 788 milliárd forint, a GDP 6,1 százaléka volt a kormányzati szektor idei első negyedéves hiánya. Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 664 milliárd forinttal, GDP-arányosan 5,1 százalékponttal romlott-írja a Napi.hu.

Hirdetés

Ahogy a családban is

Az egyenleg változása a kiadásoknak a bevételeknél nagyobb mértékű növekedéséből adódott. A jelentős romlás a Covid19-járvány gazdasági hatásainak és az azok enyhítésére hozott intézkedéseknek a következménye – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatközlésében.

Éves összevetésben:

  1. A kormányzati szektor bevétele 5008 milliárd, kiadása 5796 milliárd forint volt.
  2. A bevételek 150 milliárd forinttal, 3,1 százalékkal növekedtek. A jövedelemadó-bevételek 27 milliárd forinttal, 3,6 százalékkal bővültek. A termelési adók 162 milliárd forinttal, 8,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, az áfabevétel emelkedése 157 milliárd forint, 15,5 százalék volt. A társadalombiztosítási hozzájárulások 1 milliárd forinttal, 0,1 százalékkal nőttek. Az egyéb bevételek 41 milliárd forinttal, 5,3százalékkal csökkentek.
  3. A kiadások 814 milliárd forinttal, 16,3 százalékkal emelkedtek. A bővülés a kifizetett munkavállalói jövedelem esetében 107 milliárd forint (9 százalék) volt. A pénzbeni társadalmi juttatások 183 milliárd forinttal, 13,9 százalékkal növekedtek, a 13. havi nyugdíj visszaépítésének részleges megkezdése következtében. A folyó termelőfelhasználás 165 milliárd forinttal, 20,9 százalékkal, a kamatkiadások pedig 40 milliárd forinttal, 14,1 százalékkal nőttek- fejeződik be a portál cikke.

Hogyan tovább?

Alig két hónapja már a költségvetési tanács is felszólalat az ügyben:

Azt szeretnék, ha a kormányzat csökkentené az idei költségvetési hiányt a legutóbb elfogadott módosításhoz képest, egyben javasolta a kormánynak, hogy hasonló módon a 2022-es költségvetési törvénytervezetben megjelölt 5,9 százalékos hiányt is mérsékelje majd, közelítve azt a 3 százalékhoz.

Az érem másik oldala

 

államkassza

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.