Egyre több, már félmillió lakás áll üresen

Jelentősen nőtt a nem lakott – vagyis csak átmenetileg lakott, más célra használt és üresen álló – lakások aránya az elmúlt években. 2016-ban több mint 550 ezer ilyen lakás volt országszerte, szemben a 2011-es közel 480 ezres állománnyal – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely a KSH 2016-os időközi népszámlálásának (mikrocenzusának) adatait dolgozta fel.

Budapest kontra községek

„A lakáspiaci tendenciák jól láthatóak a nem lakott lakások adataiból, a fővárosban ugyanis 13 százalékról 12 százalékra csökkent, a községekben viszont 12,5 százalékról 14,9 százalékra nőtt a nem lakott lakások aránya” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 2011-ben több mint 118 ezer nem lakott lakás volt a fővárosban, számuk 2016-ra 10 százalékkal 107 ezerre csökkent, mivel a fokozott kereslet és az áremelkedés miatt ezeknek a lakásoknak egy része visszakerült a piacra.

Az ingatlan.com elemzése szerint mind a fővárosban, mind a vidéki nagyvárosokban jelentős a nem lakott lakások száma, amelyek, ha megjelennének a kínálatban, kiegyensúlyozottabbá tehetnék a piacot, és enyhíthetnék a drágulás ütemét. Különösen azért, mert Budapesten és a vidéki nagyvárosokban 2016-ban egyaránt 60-60 ezer olyan, nem lakott lakás volt, amelyek alapterülete 30-60 négyzetméter, márpedig ez a méret nagyon népszerű a vevők körében.

Országos szinten legalább 2-3 ezer milliárd forint lehet az üresen álló lakások értéke.

(Forrás: Blikk)

Kapcsolódó:

600 ember lakhatása vs. sportlétesítmény a Terrorelhárítási Központ és a Készenléti Rendőrség munkatársainak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük