Egyre több svájci befektetés jön Magyarországra 2021-ben – Több is várható? - Városi Kurír

Sorting by

×

Egyre több svájci befektetés jön Magyarországra 2021-ben – Több is várható?

Svájc jelenleg az egyik legnagyobb befektető Magyarországon – pontosan a 11. helyen áll. Az üdítőket és élelmiszereket gyártó svájci székhelyű Nestlé 2017-ben adta át új üzemét Bükön, amely most újra bővül. Az Adval Tech autóipari cég pedig a szekszárdi gyárat bővítette 2015-ben. Mindez csak néhány példa arra, hogy egyre több itthon a svájci beruházás. 2021-ben pedig ez a szám várhatóan nőni fog.

Hirdetés

Az új beruházások

Összesen 3 svájci vállalattal, mintegy 14 milliárd forintnyi összértékben állapodott meg a kormány az új beruházásokat illetően. A beruházási megállapodások összesen 220 új munkahelyet teremtenek az országban, az érintett városok pedig Szolnok, Debrecen és Székesfehérvár. Mindegyik vállalat különböző területről és iparágból jön. A legelső vasútikocsi–gyártással, a debreceni fogkrémtubus–előállítással, utóbbi pedig a fogászatban használt kerámia-implantátumok gyártásával foglalkozik. Jelenleg Magyarországon közel 900 svájci cég mintegy 30 ezer embernek ad munkát. A kormány szeretne az országban minél több svájci befektetésnek otthont adni, hiszen ezek amellett, hogy Magyarország nemzetközi értékét is növelik, rengeteg munkahelyet jelentenek az ország lakosságának.

A svájci befektetések nagyrészt élelmiszeripari és gyógyszeripari érdekeltségűek. Mindkettő esetében jellemző mind a gyárépületek, mind az adminisztrációt szolgáló, szintén több száz fő számára munkahelyet biztosító irodák betelepülése az országba. A HIPA, vagyis a Nemzeti Befektetési Ügynökség segítségével 2016-2018 között 5 svájci projekt indult el Magyarországon, amelyek 1252 munkahelyet teremtenek és 190 millió euró összegű befektetési értékkel rendelkeznek.

A befektetések szempontjai

A svájci befektetések mellett a világ minden tájáról érkeznek egyre nagyobb beruházások, mind a valódi, mind az online világból. Utóbbira példa az online kaszinó megjelenése. Egy másik országba való terjeszkedés nemcsak anyagi, hanem jogi szempontból is nagy kihívást jelent, hiszen az adott ország törvényeinek is meg kell felelni. Magyarországon az online kaszinó oldalak használata 2013 óta legális, és bár a törvénykezés még mindig nem teljesen kidolgozott, így is milliók játszanak vele, amióta elérhető az országban. A magyar nyelvű menük, szabályok és játékleírások elkészítésének anyagi vonzata jelentős, azonban a piac uralkodó cégei mindent megtesznek a magyar felhasználók kényelmének érdekében.

A befektetések helyszínét általában 3 szempont szerint határozzák meg: az országban jelenlévő szakemberek száma, a helyszín központisága, jó megközelíthetősége és az árak. Utóbbinál nemcsak az épület kivitelezésének és fenntartásásának anyagi vonzata számít, hanem a gyártáshoz szükséges nyersanyagok, vagy a munkaerő megfizetése is hozzátartozik. Egy online kaszinó oldal esetében ez a magas minőségű ügyfélszolgálat fizetése és az irodának a fenntartása.

A legnagyobb új svájci befektetés – Nestlé

A Nestlé-t világszerte ismerik, mint kakaó és csecsemő tápszer gyártó, azonban termékkategóriáik száma ennél jóval magasabb. Reggelizőpelyheket, ásványvizet, kávét és még instant leveseket is gyártanak. A cégóriásnak jelenleg 89 országban, összesen 403 gyára és 323 000 munkavállalója van. Magyarországon 4 gyárban, Diósgyőrön, Szerencsen, Kékkúton és Bükön gyártják a termékeket. Diósgyőrben édességet, Szerencsen kávétermékeket (pl. Nescafé instant kávék), Kékkúton az ásványvizet (Nestlé és Theodora), Bükön pedig nedves és száraz állateledelt (Purina) gyártanak.

Az új beruházás a büki ipari parkot érinti, a tervek év végéig valósulnak meg. Az itt előállított állateledelek gyártása jelenleg 2400 embernek biztosít megélhetést. A bővítés mintegy 150 milliárd forint értékű, az alapkövet pedig 2020 októberében tették le. A büki gyárban előállított Purina száraz és nedves állateledel 50 országot lát el. Az újonnan épülő gyárban naponta akár az 5 milliót is elérheti az előállított termékek száma.

 

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.