Egyre többen választják a Nyugatot – és kivándorolnak

Rémisztő képet fest a kivándorlásról és a külföldi munkavállalásról az a közvélemény-kutatás, amelyet a Publicus Intézet készített.

Az adatokból a többi között az derül ki, hogy a választókorú népesség 15 százaléka, azaz nagyjából 1,2 millió ember tervezi, hogy a jövőben külföldön vállal munkát, és ami ennél is megdöbbentőbb adat: csaknem minden második fiatal (tízből több mint négy) elhagyná az országot a munkavállalás érdekében.

Aki teheti, szedi a sátorfáját

Hiába érvel tehát a kormány azzal, hogy a hazai munkaerőhiány miatt érdemes maradni, mert mindenki el tud helyezkedni, aki akar. És hiába emelik meg a minimálbért vagy a fizetéseket a versenyszférában, a Nyugatot megcélzó gazdasági migráció (vagy legalábbis ennek szándéka) kicsit sem csökken.

Aki teheti, szedi a sátorfáját, másrészt aki külföldön munkát vállal, egy idő után jó eséllyel kint is marad. A kor szerinti bontásból pedig az látszik, hogy a 18–29 éves korosztály 41 százaléka tervez külföldi munkavállalást, a 30–44 évesek közül már csak minden ötödik, míg a 45 év felettiek esetében 10 százalék alá csökken az arány. A fiatalok elvándorlása viszont egy idő után nemcsak a népesedéspolitikában (a tervezett gyerekek kint születnek meg), hanem a nyugdíjrendszerben is komolyan éreztetni fogja nagyon kellemetlen hatását (egyre kevesebb lesz az aktív korú járulékfizető).

A Jobbik szavazói messze a legnagyobb arányban, 32 százalékban akarnak élni az EU és a globalizáció előnyeivel, de még a fideszesek 7 százaléka is elvágyódik, miközben a szocialista szimpatizánsok itthon maradnának, egy sor kérdésre „nemzeti” választ adva ezzel.

6 millió embert érint

Azok sincsenek kevesen, akik már külföldre mentek, azaz kivándoroltak vagy tartósan munkát vállalnak egy másik országban. A Publicus Intézet most arra kérdezett rá, hogy a válaszolók közvetlen családi, rokoni, baráti környezetéből hány ember vándorolt ki vagy vállalt tartósan kinti munkát az utóbbi 5-10 évben. A közvetlen kapcsolat alapján a válaszolók 58 százaléka „érintett” a kivándorlás kérdésében és 66 százalék a külföldi munkavállalásban. A két halmaznak ugyan közös metszéspontja is van, de azok, akiket legalább az egyik elem érinti, 73 százaléknyian vannak (ez két százalékkal magasabb, mint a tavaly nyári adat). Magyarul: a választókorú népesség közel háromnegyedét, durván 6 millió embert közvetlenül is érint a kivándorlás.

Egy másik, nem kevésbé megközelítés: minden embernek van átlagosan 6,9 olyan ismerőse (a tört számot az átlag magyarázza), aki kivándorolt külföldre, miközben tavaly még 5,4 volt csak ez a szám. Ráadásul a további bontásból kiderül, hogy a legtöbbnek nem is egy, hanem 3 és 10 fő közötti rokona távozott a jobb élet reményében. Elsősorban a szakmunkások hagyják el az országot, ami meglehetősen fájdalmas az itteni szakemberhiány miatt, de a diplomások vagy az érettségivel rendelkezők sem gondolkoznak túl sokáig, ha lehetőség adódik. (A listát tavaly még a diplomások vezették.)

Orbánt okolják a kivándorlásért

És hogy ki vagy mi a felelős ezekért a lehangoló adatokért? A tavalyi felmérésben még messze a gazdasági okok, megélhetési kérdések domináltak (58 százalék), politikai megfontolásokat csak minden harmadik ember említett (33 százalék). Mostanra azonban a két tábor kiegyenlítődött, vagyis az embereknek éppen annyira elegük van a politikai hatalom önkényéből, a demokrácia leépítéséből, a gyűlöletkeltő üzenetekből, mint amennyire a jobb megélhetés csábítja vagy a hazai rossz fizetés taszítja őket.

Az első helyen a Fidesz, illetve Orbán Viktor áll, a válaszadók negyede, 24 százaléka hibáztatja őket a megnövekedett kivándorlásért. Ezt követi némileg lemaradva (22 százalék) a magasabb fizetések elszívó hatása, illetve az itthoni, siralmas jövedelmek (16 százalék).

Megjelent a Vasárnapi Hírekben.

Kapcsolódó:

Kivándorlási válság

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük