Egyszer mindenkinél eljön a pillanat, amikor azt mondja: most elég! – nyílt levél Kásler miniszternek

Engedje meg, hogy egyszerre szóljak Önhöz, és az emberekhez. Önhöz azért, mert egy életközeli helyzetet elolvasva, talán átgondolja megfogalmazott szavait, melyeket az elmúlt napokban megjelent „Miniszteri percek” című „műsor” 4. részében hallhatunk, az emberekhez pedig azért, hogy szintén lássák, mi is a valóság a látszat mögött – kezdte nyílt levelét a Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozat egy tagja.

Íme a teljes levél…..

A videóban taglaltak közül kiemelnék olyan elhangzott mondatokat, melyek hallatán kezdő pedagógusok és gyakorlott tanárok is felkapják a fejüket. Úgy érzem, a pedagógusközösség ezekre elég keveset reagál, de egyszer mindenkinél eljön a pillanat, amikor azt mondja: most elég.

Az online oktatás

Ön úgy fogalmaz, „a tömeges igény, hogy a későbbiek során nagyobb jelentősége legyen az ilyen oktatásnak”, illetve, hogy a távoktatást a diákok, a pedagógusok és a szülők is élvezték.

Ezeket az adatokat – kérdem én – honnan szerezte miniszter úr?

Egyéb felmérések is igazolják, hogy a távoktatás nem megoldás, inkább kényszerhelyzet. A szociális kontaktus teljes hiánya sem gyereknek, sem pedagógusnak nem kedvező, végképp nem élvezhető. (Lásd a Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért kutatását.)
Gyakorló pedagógusokat, tanárokat, diákokat, illetve intézményben dolgozó asszisztenseket és egyéb dolgozókat is meg lehet kérdezni, mert szerves részét képezik a távoktatás lebonyolításának és az intézmények normális működésének. (Egyébként minden oktatást érintő kérdésben. Bár nálunk ez valamiért nem szokás.)

Az új NAT

Idézet a videóból: „pedagógus szakszervezetek véleményezése után sikerült egy olyan “bázistartalmat kialakítani, ami ötvözi magában az európai értékek és a nemzeti identitás legfontosabb elemeit, ugyanakkor korszerű ismereteket is átad.” Továbbra is több szakszervezet és pedagógus ellenzi az új Nemzeti Alaptantervben megfogalmazottakat, a járványhelyzet miatt ez háttérbe szorult, de nem tűnt el, a szakszervezetek véleményezése megfogalmazás pedig elég pongyola, hiszen

minden szakszervezet negatív véleményt alkotott.

Pedagógusbérek

Talán a videó legfelháborítóbb és manipulatív mondata hangzik el: „a kormány kiemelt figyelmet fordít a pedagógusbérek folyamatos emelésére, ebben egységes a kormány és a pedagóguskar is.”

Kiemelendő a „FOLYAMATOS” szó használata.

A tények:

2013 óta, a pedagógusi bértáblában szereplő számok NEM változtak.

Egy kezdő, elhivatott pedagógus 6 évet tanul az egyetemen, majd nettó 130 ezer forintért dolgozik. A fizetéseket nem csak pedagógusoknál, hanem intézményi szinten kell rendezni, arányosan. Jelenleg csak a szakadékot és a feszültséget növelik a “bérrendezések”. Pl: Differenciált béremelési kísérlet…

Nem mehetünk el amellett sem, hogy a figyelem egyáltalán nem a béremeléssel foglalkozik. Az oly sokat emlegetett tanárhiányt nem a bérek emelésével, hanem a pedagógusszakma „hígításával” szeretnék elérni, gondolok itt a 98. és a 99.§ képesítésekre vonatkozó szabályaira, illetve az Nkt. 3. mellékletére, melyek eltűnnek az „ismert” törvényjavaslatban. Vagyis a javaslat parlamenti elfogadásával érvényét veszti az a táblázat, ami eddig meghatározta, milyen állást milyen képesítéssel lehet betölteni.

Továbbá, mely nem csak megélhetésünket lehetetleníti el és megalázó, hanem a 3. pont egyik megoldását is jelenthetné: a számítási alap nem a minimálbér (161 000 forint), hanem a 2014-es évi minimálbér (101 500 forint). Gyalázatos, erre jobb szót nem igazán tudok használni.

A továbbiakban kérem miniszter urat, tartózkodjon a felemás kijelentésektől, vállalja fel az igazságot, fogalmazzon egyenesen

“Emelték” a béreket, egy bizonyos ágazaton belül (szakképzés), és ott sem folyamatos, továbbá megkérdőjelezhető. Állításait kérem igazolja.

Az embereknek üzenem:

mielőtt ítélkeznének, kérdezzenek pedagógus ismerősüktől.
Tekintse e levelet mérföldkőnek, amikor az ország ELHIVATOTT pedagógusai, tanárai elkezdik egymásután kimondani: ezt már mi sem tűrhetjük. Ezt már nem.

Forrás

Zukor

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük