Az emberek elfogadnák a robotok utasításait?

Az emberek 93 százaléka elfogadná a robotok utasításait a munkahelyén, és kész együttműködni velük – legalábbis ez derült ki az Oracle és a Future Workplace kutatócég közös felméréséből.

Fehér Csaba, az Oracle portfolió igazgatója az Egyesült Államokban végzett kutatásról elmondta, az eredmények jól mutatják, hogy az emberek nem félnek a mesterséges intelligencia használatától, a robotokkal való kapcsolattartástól, illetve a munkájuk elvesztésétől a mesterséges intelligencia miatt.

Az 1320 humánerőforrás-vezető és munkavállaló megkérdezésével készített felmérés szerint a megkérdezettek készen állnak a mesterséges intelligencia (AI) használatára.

A kutatásból az is kiderült, hogy jelentős különbség van a mesterséges intelligencia munkahelyi és otthoni használatának elterjedtsége között: míg a magánéletében az emberek 70 százaléka használ valamilyen AI technológiát, a hr-szakemberek csupán 6 százaléka alkalmazza a mesterséges intelligenciát, és csak a munkavállalók 24 százaléka vesz igénybe valamilyen AI-megoldást a munkahelyén.

A megkérdezettek a mesterséges intelligencia legnagyobb hasznának a nagyobb termelékenységet jelölték meg. A következő 3 év távlatában a munkavállalók 59 százaléka szerint a mesterséges intelligencia növelni fogja a vállalatok működési hatékonyságát, 50 százaléka szerint gyorsabbá teszi a döntéshozatali folyamatokat, 45 százaléka szerint jelentősen csökkenti a költségeket, 40 százaléka szerint pedig jobb ügyfélélményeket tesz lehetővé.

A megkérdezett hr-vezetők 27 százaléka szerint a mesterséges intelligencia pozitív hatással lesz a tanulásra, 26 százaléka szerint a teljesítménymenedzsmentre, 18 százalékuk szerint a bérszámfejtésre, valamint 13 százalékuk szerint a munkaerő toborzására is.

Persze azért van némi aggodalom is

Tízből kilenc hr-vezető azon aggódik, hogy saját feladatkörén belül is képtelen lesz lépést tartani az AI-technológiák gyors bevezetésével, nem beszélve a vonatkozó szakértelemhiány kezeléséről. Csaknem háromnegyed részük még azt is elismerte, hogy vállalatuk egyáltalán nem rendelkezik programokkal a dolgozók támogatására. A gyors ütemű alkalmazkodást egyébként a munkavállalók fele is aggályosnak tartja.

A felmérés eredménye meglepő, ellentmond egy korábbi közvélemény-kutatásnak

A Gallup korábbi felmérése szerint ugyanis az amerikaiak 58 százaléka nagyobb fenyegetést lát a mesterséges intelligenciában, mint a bevándorlásban, ha munkájuk elvesztéséről van szó. Szóval nem a migráncsok jönnek, hanem a robotok és a következő évtizedben elveszik a munkájukat.

Az új technológiáktól inkább a fiatalok, a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők és a demokraták tartanak.

Arról most ne is beszéljünk, hogy aki rendszeresen olvas sci-fi könyveket vagy néz ilyen filmeket, az már sokszor szembesült azzal a feltételezéssel, hogy a jövőben a mesterséges intelligencia átveheti az uralmat a Földön az embertől.

Az üzletről van szó?

A cégeknek és tulajdonosaiknak persze egy ideig mindenképpen jól jöhet a robotok alkalmazása. Dan Schawbel, a Future Workplace kutatási igazgatója is azt hangsúlyozta, hogy “a mesterséges intelligencia segít a versenyképesség megőrzésében, haladóbb stratégiai gondolkodást tesz lehetővé a hr vezetőknek és hatékonyabb munkavégzést az alkalmazottaknak. Azon vállalatok, amelyek szeretnék kivenni a részüket az AI forradalomból és áthidalni a tudásbeli hiányosságokat a szervezeten belül, mindenekelőtt az AI tréningekre kell nagyobb hangsúlyt helyezniük.”

(Forrás: MTI, bitport.hu, oracle.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük