El a kezekkel a sporttól! Hadd csinálják azok, akik értenek hozzá

A Jobbik olimpiai bajnok vízilabdázója a Magyar Sport Napján napirend után szólalt fel az Országgyűlésben.

“Sportot csinálni külön szakma – szerintem. Orbánék nyilván nem így gondolják. Megengedhetetlen és elfogadhatatlan az a gyakorlat, ahogy a Fidesz átpolitizálja a sportot! Az életnek még azt a területét is, ahol csak és kizárólag a teljesítménynek kellene számítania, nem pedig a párthoz való lojalitásnak. Magyarországon már alig találni olyan szövetséget, nagymúltú sportklubot, ahol az elnök vagy a főtitkár ne kötődne ezer szállal a jelenlegi hatalomhoz” – fogalmazott a magyar sport napján Steinmetz Ádám, jobbikos országgyűlési képviselő.

A Magyar Athletikai Club 1875-ben ezen a napon rendezte a kontinens első szabadtéri sportversenyét Budapesten. Ennek emlékére a kormány 2000-ben május hatodikát a Magyar Sport Napjának nyilvánította.

Az olimpiai bajnok leszögezte:

“Képviselő, polgármester, kormánytag ne lehessen sportszövetség, sportklub döntéshozó testületének tagja!”

Meg kell szüntetni a politikai kampányolást a sportversenyeken!

Steinmetz Ádám hangsúlyozta, a politikusok biztosítsák a feltételeket a minőségi munkához, de hadd csináljanak sportot azok, akik értenek is ahhoz. Megdöbbentőnek nevezte, hogy egy-egy hazai rendezésű világversenyen Magyarország Kormányának reklámtáblája megjelenhet a szponzorok között.

“Ennyi erővel minden egyes adófizető nevét és fényképét is kitehetnék, hiszen a verseny támogatása a mi pénzünkből valósul meg.”

A kormány inkább stadionokat épít, tornatermek helyet

A jobbikos politikus szerint meg kell teremteni a mindennapos testnevelés infrastrukturális feltételeit minden iskolában, ami a kormány dolga lenne, de a Fidesz inkább stadionokat épít tornatermek helyett.

A TAO a rablás szinonimájává vált

“Átlátható finanszírozással fenntartható sportlétesítmények épüljenek, de csak ott, ahol magyarok élnek! Derüljön ki, mennyi pénz ment el TAO címén jó célra, és mennyi sportszakmailag haszontalanra! A világversenyek ügyében pedig nem ártana megkérdezni az emberek véleményét. Akkor talán rendezhetnénk olimpiát is” – sorolta az aggályokat.

Steinmetz Ádám fontos célkitűzésnek nevezte, hogy sportszerető nemzetből sportoló nemzetté váljunk. Többen is sportolnak hazánkban, mint korábban, és ez nagyon jó, de sajnos az előbb említett okok miatt egyre többen ítélik el a sportot, ami viszont rendkívül rossz – tette hozzá.

“Hazánk, bár relatívan kis ország, 177 olimpiai aranyérmével, 151 ezüstérmével és 174 bronzérmével sportnagyhatalomnak számít a világon. Ezek a sikerek büszkeséggel töltik el a nemzetet, köszönet érte minden magyar sportolónak és szakembernek! Változtassunk, amíg nem késő! Éljen a Magyar Sport!”

Díjazottak

A Magyar Sport Napja alkalmából minden évben hivatalos ünnepségen tüntetik ki a magyar sportért aktívan tevékenykedő szakembereket, ilyen eseményre a járványhelyzet miatt ezúttal nem volt lehetőség, de a díjakat odaítélték.

A kiemelkedő edzői tevékenység és jelentős nevelő-oktató munka, valamint életmű elismerésére edzők, továbbá a kiemelkedő teljesítményt elérő sportolókat felkészítő sportszakemberek részére adományozható Bay Béla-díjban részesült Demeter György és Pócsföldi Ottó.

A kiemelkedő sportteljesítményt nyújtó sportolók részére, valamint életmű elismerésére sportolók részére adományozható Csik Ferenc-díjat kapta Kőbán Rita, Komáromi Tibor és Kovács Antal.

A sport népszerűsítésében, a lakosság fizikai és erkölcsi állapotának fejlesztése érdekében hosszú időn keresztül kifejtett kiemelkedő tevékenység elismerésére a testneveléssel és a sporttal foglalkozó civil szervezetekben, köztestületekben dolgozó személyeknek, továbbá a magyar testkultúra és sportélet fejlesztése érdekében a hazai és nemzetközi sportéletben hosszú ideig eredményesen dolgozó személyek részére adományozható Eszterházy Miksa-díjban részesült Bartos Adél és Péter Attila.

A testnevelés és a sport iskolai népszerűsítésében, az ifjúság testedzésének és a diáksportnak a szervezésében, fejlesztésében hosszú időn keresztül kifejtett eredményes tevékenység elismerésére az iskolai, diák- és egyetemi sport területén tevékenykedő személyek részére adományozható Keszei Endre-díjban részesült Halász József Attila, Egri Gyula és Juhászné Tóth Mária.

A sport területén kiemelkedő oktatói, tudományos tevékenység elismerésére adományozható Kemény Ferenc-díjat kapta Szabó Tamás, Gábor Antal Áron és Soós Ágnes.

Kiemelkedő tevékenységéért miniszteri elismerésben részesült Bozsik Anna, Süli András József, Haide Éva, Esztergomy Zoltánné, Matolcsi István és Farkas Tibor.

A Magyar Athletikai Club 1875-ben ezen a napon rendezte a kontinens első szabadtéri sportversenyét Budapesten. Ennek emlékére a kormány 2000-ben május hatodikát a Magyar Sport Napjának nyilvánította.

(MTI)

Monspart Sarolta, a Nemzet Sportolója

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük