Elbúcsúztatták Görbicz Anitát és visszavonultatták válogatott mezszámát

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) visszavonultatta a női válogatott 13-as mezszámát, amelyben Görbicz Anita szerepelt.

A csütörtöki, győri magyar-holland Európa-bajnoki selejtező bemelegítését minden magyar játékos „Köszönjük, Görbe!” feliratú, 13-as számú trikóban végezte. A kezdés előtt a 34 éves klasszis utánpótlás-játékosok sorfala között, a közönség ovációja mellett sétált a pályára.

„Tudtam, hogy eljön ez a pillanat, de nem gondoltam volna, hogy ennyire izgatott leszek ma.”

Az MKSZ nyilvántartása szerint Görbicz 2002 és 2017 között 233 mérkőzésen lépett pályára nemzeti színekben és 1111 gólt szerzett. A csapatkapitány a tavaly decemberi világbajnokságon, a Franciaország elleni vesztes nyolcaddöntőt követően jelentette be, hogy többé nem szerepel a válogatottban.

A szövetség nevében Pálinger Katalin alelnök, korábbi csapattárs mondott köszöntőt, aki úgy fogalmazott, Görbicz a sportág királynőjeként, a világ legjobb női kézilabdázójaként köszön el a magyar válogatottól, és az odaadását, a mindenáron való győzni akarását emelte ki.

Novák András főtitkár egy 233-as számú mezzel ajándékozta meg, a szurkolók egy szektornyi méretű, mezt formázó, „Köszönjük, Görbe!” feliratú drapériát feszítettek ki a lelátón, majd a Hooligans zenekar tagjai énekeltek a pályán.

A balszélsőként is bevethető irányító megköszönte mindenkinek – az edzőinek, a csapattársainak, a családjának – azt a szeretetet és segítséget, amivel elérte ezt a csodálatos karriert.

A győri klub részéről Bartha Csaba elnök és Vanyus Attila örökös tiszteletbeli elnök köszöntette a játékost.
A kezdés előtt Görbicz jelképesen átadta a csapatkapitányi karszalagot utódjának, Tomori Zsuzsannának, majd ő végezte el a kezdődobást.

Az MKSZ honlapján Novák András főtitkár a magyar női válogatott története egyik legnagyszerűbb játékosának nevezte az irányítót, a nemzeti csapat gólkirálynőjét.

„Az elmúlt bő másfél évtizedben ő volt az, akire mindig támaszkodhatott a magyar női kézilabdázás és a válogatott. Ő volt az, aki annyiszor átsegítette a csapatot a nehéz helyzeteken, és aki győzelemre vezette a nemzeti együttest” – tette hozzá.

Görbicz az M4 Sportnak nyilatkozva leszögezte, a mai napig úgy gondolja, okos döntést hozott, és boldogan gondol vissza az elmúlt évekre.

„A mai napig a pályán lennék, mert nekem a címeres mez szent és sérthetetlen, és ha a csapatnak pedig szüksége van rá, akkor ott is kell lenni. Viszont a családdal eldöntöttük, hogy ez a legjobb megoldás” – magyarázta a döntés hátterét. Elárulta, Kim Rasmussen szövetségi kapitánnyal már két hónappal a világbajnokság előtt közölte döntését.

A magyar női kézilabda-válogatottból visszavonuló Görbicz Anita az utánpótlás-játékosok sorfala között a győri Audi Arénában. MTI Fotó: Krizsán Csaba

A sportcsatorna Kézilabda magazinjában a korábbi szövetségi kapitány, Kiss Szilárd azt emelte ki, Görbicz olyan dolgokat tudott, amikre mások nem voltak képesek. Elsősorban a pörgetett dobásokra és a csípő mellől ellőtt bombákra utalt.

Hangsúlyozta, a közönségszórakoztató játékos akkor is mert lőni, amikor senkiben nem volt meg ehhez a bátorság.

Németh András úgy vélekedett, a játék szeretete emelte a többiek fölé. Egy svédországi emléket is felelevenített, amikor Görbicz vesegörcse miatt alig aludt éjjel, de a meccset nem akarta kihagyni az Európa-bajnokságon, és a pályán nem is látszott a játékán, hogy beteg lenne.

Hajdu János felidézte, hogy a klasszis egy komoly háztartási baleset után – leforrázta magát – is vállalta a játékot a 2008-as olimpián.

A közönség Köszönjük Görbe feliratú óriás mezzel a magyar női kézilabda-válogatottból visszavonuló Görbicz Anita búcsúztatásán a győri Audi Arénában. MTI Fotó: Krizsán Csaba

A búcsúzó játékos hozzátette, nem volt kedvenc összetételű magyar válogatottja, mindegyikben szeretett játszani és mindegyiket nagyon jó csapatnak tartja. Az olimpiák kapcsán van hiányérzete, mert bár 2004-ben ötödik, 2008-ban pedig negyedik lett, úgy érzi, további két ötkarikás játékokon is ott lehetett volna, ám a válogatott 2012-ben és 2016-ban nem jutott ki.

Kijelentette, a jelenlegi helyzettel nincs kibékülve, úgy érzi, nincs már annyi egyéniség, mint régebben, elment mellettünk a világ.

Számos kiváló szakemberrel dolgozott, de külön kiemelte a négy éve elhunyt norvég Karl Erik Böhnt, aki nagyon jól összerakta a csapatot szakmailag és lelkileg is.

A következő szezont még a pályán tölti a Győri Audi ETO KC színeiben, de elárulta, tervezgeti már a jövőjét, szeretne gyerekekkel foglalkozni, elsősorban egyéni képzést tartani.

Legjobb eredményei a válogatottban:

olimpia: 4. hely (2008), 5. (2004)
világbajnokság: 2. (2003), 3. (2005)
Európa-bajnokság: 3. (2004, 2012)

Egyéni díjak:

az év legjobbja a nemzetközi szövetségnél: 2005
az év legjobbja Magyarországon: 2005, 2006, 2007, 2013, 2014, 2017
a világbajnokság legjobb irányítója: 2003, 2005, 2007, 2013

További érdekességek:

41 büntetőből szerzett gólt sorozatban a 2007-es világbajnokságon
41 Európa-bajnoki mérkőzésén 160, 48 világbajnoki meccsén pedig 243 gólt szerzett
az első meccsét 2002. augusztus 23-án Miskolcon játszotta Norvégia ellen
az utolsó mérkőzésére 2017. december 10-én került sor Lipcsében a franciákkal szemben

A válogatottsági örökrangsor:

1. Gódorné Nagy Mariann 281 mérkőzés
2. Erdős Éva 270
3. Pálinger Katalin 254
4. Kökény Beatrix 245
5. Angyal Éva 242
6. György Anna 242
7. Sterbinszky Amália 239
8. Görbicz Anita 233
9. Csajbók Sándorné 230
10. Vadász Józsefné 230

Hollandia nyert Győrben

A magyar női kézilabda-válogatott 19-18-ra kikapott csütörtökön a világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes Hollandia csapatától Győrben, a decemberi kontinenstorna selejtezősorozatában.

A magyar együttes idei első mérkőzését Szöllősi-Zácsik Szandra és Klivinyi Kinga is kihagyta vállsérülés miatt, a Ferencváros két tapasztalt kézilabdázójára, Szekeres Klárára és Szucsánszki Zitára pedig azért nem számíthat Kim Rasmussen szövetségi kapitány, mert mindketten családalapításra készülnek. A dán edző a kerettagok közül nem nevezte a találkozóra Márton Grétát, Faluvégi Dorottyát és Janurik Kingát.

A hollandok legjobbjai közül Estavana Polman, Jessy Kramer, Charris Rozemalen és Kristy Zimmerman hiányzott.

Remekül kezdtek a hazaiak (4-1), ám később több hibát is elkövettek támadásban, így az ellenfél fordított (4-5). A továbbiakban nagy volt a küzdelem, mindkét oldalon jól működött a védekezés, ezért a megszokottnál kevesebb gól született, de a magyaroknak sikerült minimális előnyt szerezniük a szünet előtt (11-10).

Eleinte a második felvonásban sem változott a helyzet, a sokoldalú támadójátékukat kihasználó házigazdák vezettek egy-két találattal, a hollandok pedig leginkább a jobbszélső Debbie Bont eredményességére építettek.

Jasmina Jankovic egyre jobban védett, és kihagyott magyar lövéseket kihasználva a hollandok 26 perc elteltével ismét vezettek (18-19).

Már holland előnynél, két perccel a vége előtt sérült meg Tomori Zsuzsanna. Az állás ekkor 18-19 volt, ami a lefújásig már nem változott, a magyar együttes a második félidőben csupán hét gólt dobott, így végül kikapott.

Snelder egy, ferencvárosi csapattársa, Laura van der Heijden szintén egy góllal zárt. A győriek holland légiósai közül Yvette Broch hat, Cornelia Nycke Groot egy alkalommal volt eredményes. A vendégek közül Debbie Bont szintén hatszor talált be.

A magyar válogatott számára a vereség mellett különösen fájdalmas lehet, hogy a meccs hajrájában Tomori Zsuzsanna csapatkapitány súlyosnak tűnő térdsérülést szenvedett. A győri átlövő jobb térde a Ferencváros légiósának, Danick Sneldernek a szabálytalansága után sérült meg. Tomori percekig, láthatóan nagyon komoly fájdalmak közepette feküdt a padlón, majd hordágyon szállították le a pályáról.

Kim Rasmussen szövetségi kapitány: “Nagyon büszke vagyok a lányokra, hiszen óriásit küzdöttek, a végére sajnos elfogyott az erőnk, sikerült nyomás alá helyezni az ellenfelet, szükségünk lett volna egy kis szerencsére is, de nem jött össze. Nagyon nehéz megemészteni Tomori Zsuzsanna sérülését, nem is tudom, mit mondjak ezzel kapcsolatban, üldöznek minket a sérülések.”

Bíró Blanka: “Csalódott vagyok, mert benne volt a meccsben, hogy megnyerjük. Büszke vagyok a csapatra, nagyon akart mindenki, a védekezésünk is jól működött. Hasonlóan jó meccset szeretnénk játszani vasárnap Hollandiában is.”

Görbicz Anita: “Sokkolt Tomori Zsuzsanna sérülése, nehéz most mit mondani. Rossz emiatt most bármit is mondani, de kétségtelen, hogy csoda volt számomra a mérkőzés előtti köszöntés. Hihetetlen érzés, hogy visszavonultatták a válogatottból a 13-as mezt. Biztos voltam benne, hogy nem fogok sírni, de Pálinger Kati búcsúztatása közben már két mondat után eleredtek a könnyeim. Nagyon köszönöm mindenkinek a mai napot!”

Helle Thomsen, Hollandia szövetségi kapitánya: “Sajnálom Tomori Zsuzsanna sérülését. Szerencsével szereztük meg a két pontot, a magyarok hosszú időn keresztül vezettek, de végül a végjáték nekünk sikerült jobban, kemény, nehéz meccset nyertünk meg.”

Női Európa-bajnoki selejtező, 3. forduló, 7. csoport:

Magyarország-Hollandia 18-19 (11-10)
Magyarország: Bíró, Kiss É. (kapusok), Bódi 3, Háfra, Hornyák D. 4, Karnik, Kisfaludy 1, Kovács A. 2 (1), Kovacsics 2, Lukács 1, Puhalák 2, Schatzl 1, Sirián, Szabó L., Tomori 2, Tóth G.
Hollandia: Jankovic, Wester (kapusok), Abbingh 3 (2), Amega, Bont 6, Broch 6, Dulfer, Groot 1, Knippenborg, Malestein, Smeets 1, Smits, Snelder 1, Steenbakkers, van der Heijden 1, van Olphen.

A csoport állása: 1. Hollandia 6 p, 2. Magyarország 4 p, 3. Fehéroroszország 2 p, 4. Koszovó 0 p

A csoport 1-2. helyezettje, valamint a hét selejtezőcsoport legjobb harmadikja jut ki az Európa-bajnokságra.

A magyar válogatott további programja:
4. forduló, március 25. 16:00, Eindhoven: Hollandia-Magyarország
5. forduló, május 30.Pristina: Koszovó-Magyarország
6. forduló, június 2., Kecskemét: Magyarország-Fehéroroszország

Forás: MKSZ/MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük