Eldőlt végre Bene László a "skálás-gyilkos" sorsa - Városi Kurír

Sorting by

×

Eldőlt végre Bene László a “skálás-gyilkos” sorsa

A Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsának jogerős döntése alapján nem bocsátható feltételes szabadságra Bene László az egykori budai Skála áruháznál 1992-ben történt pénzszállítórablás és gyilkosság egyik, életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt elkövetője.

Hirdetés

Nincs alapja a szabadulásnak

Horváth-Tóth Imola, a törvényszék szóvivője pénteken az MTI-vel azt közölte: a tanács – az elsőfokú döntéssel megegyező – álláspontja szerint nem lehet alappal következtetni arra, hogy az elítélt esetében a büntetés célja további szabadságelvonás nélkül is elérhető lenne.

Az első fokon eljárt büntetés-végrehajtási bíró korábban az elítélt által előadottakra, a fogvatartása alatti magatartását részletező büntetés-végrehajtási intézeti előterjesztésre, valamint az igazságügyi pszichológus bevonásával készült komplex szakértői véleményre alapozva úgy határozott, az elítéltnek tovább kell töltenie életfogytig tartó – több emberen elkövetett emberölés bűntette és más, súlyos bűncselekmények miatt kiszabott – fegyházbüntetését.

A gyilkos páros

Bene László Donászi Aladárral együtt követte el a bűncselekményt (társa 2001-ben a sopronkőhidai büntetés-végrehajtási intézetben öngyilkos lett).

Bene Lászlót a Legfelsőbb Bíróság 1996-ban több emberen, részben előre kitervelten, részben nyereségvágyból, részben aljas indokból elkövetett emberölés bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a Budai Skála áruház pénzszállító autójának kirablása, valamint több ember, így egy 23 éves egyetemista és két vadász életének kioltása miatt, és életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte.

A büntetésből az elítélt legkorábban húsz év kitöltése után lett volna feltételes szabadságra bocsátható, azonban ezt a bíróság már többször is mellőzte.

A szakértők szerint csupán mérsékelt megbánás jellemzi Benét, és a személyiségszerkezete miatt továbbra is fokozottan fennáll a veszélye a bűnismétlésnek. A legutóbbi büntetés-végrehajtási bírói végzés ellen az elítélt és védője is fellebbezett, azonban a Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsa szerint sem lehet alappal következtetni arra, hogy a skálás gyilkos esetében a büntetés célja további szabadságelvonás nélkül is elérhető lenne, ezért helybenhagyták a végzést.

Bene 2014 májusában kérte először szabadlábra helyezését, de akkor és  azóta mindig elutasították kérelmét.

Előzmény

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.