Elég a hallgatásból!

Most még jobban gyűlölöm a betegségem, mert nemcsak testileg, már lelkileg is elviselhetetlen fájdalmakat okoz. Elegem van, nem bírom tovább. Úgy érzem, nem tudok teljes életet élni. Megtöröm hát a csendet, szeretném kiírni magamból, mit érzek, min megyek keresztül hosszú évek óta

– írja a Facebookon egy már 2600 megosztásnál járó bejegyzésben a 34 éves Krámli Kinga, aki világ- és népzenei formációk (Napra, MINGU, Fondor, Armenia Jazz Quintet) volt, illetve jelenlegi énekese, a mindennapokban pedig pedagógus, osztályfőnök.

Az endometriózis nevű nőgyógyászati betegséggel küzd. Akár 200 ezer nő is szenvedhet miatta, illetve a várólisták hosszától.

Az endometriózis népbetegségnek számít, a magyar állam mégsem törődik vele. Pedig egy időben elvégzett műtét számos családnak adná vissza az esélyt arra, hogy gyerekük születhessen.

Mi az endometriózis?

Endometriózis alatt azt értjük, amikor a méh nyálkahártyasejtjei nem a méhben, hanem valahol máshol, a méh üregén kívül jelennek meg. Ez leggyakrabban a petefészket és a kismedencei hashártya különböző részeit jelenti. A máshol megjelenő méhnyálkahártyasejtek azért jelentenek problémát, mert egyrészt steril gyulladást okoznak maguk körül, másrészt körülöttük összenövések, letapadások alakulnak ki, amelyek krónikus fájdalmat okozhatnak. Ha pedig a petevezeték érintett, akkor meddőség is kialakulhat.

A nőt kilenc éve diagnosztizálták a betegséggel, amely összenövesztette a beleit egymással, a méhével, a petefészkével, és amely mára súlyosbodott.

Elviselhetetlen fájdalmakkal élek. Rengeteg fájdalomcsillapítót szedek. A tüneteim egész hónapban jelen vannak szinte, csak pár nap enyhülésem van. Fájdalmaim mostanra leggyakrabban éjjel vagy hajnalban jelentkeznek, és a gyógyszerek hatására sem szűnnek meg, legalább két órán belül sem. Két hónap után, mostanra már túl vagyok a vizsgálatokon, és egyértelműen szükségessé válik a nagyműtét, amely igen kockázatos. Nagyobb orvosi teamet: nőgyógyászt, sebészt, urológust igényel. Illetve egy eszközt: bélvarró gépet. Ilyen mély érintettségű endometriózisos műtétből viszont csak heti egyet támogat az OEP-utód (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő). Ezért a várólista is hosszú. Nekem most, jelen állás szerint 2022. január 19-én lesz az operációm. Négy év múlva. Pedig én addig nem bírom.

Krámli Kinga hozzáteszi, ha bélelzáródása lenne, akkor az életmentő műtétet azonnal elvégeznék. Vagy megműtenék a jövő hónapban kétmillió forint ellenében, a klinikán működő kft.-n keresztül. De ha valamilyen csoda folytán elő is teremtené a pénzt, akkor sem szűnne meg ez a probléma.

Ezért szólalok most fel én is. Nagyon szeretném, ha lecsökkenne a várólista, ha nagyobb támogatást nyújtanának a műtétekhez, enyhülést adva a betegeknek. És nagyon szeretném, ha meghallanák a hangomat, mert én ezt én már tényleg nem bírom.

(Forrás: 24.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest