Kedd reggelre hidegfront érkezik erős, helyenként viharos északi-északnyugati széllel, valamint többfelé számíthatunk esőre, futó záporokra, délen egy-egy zivatar is kialakulhat. Hajnalban 4-14 fokot mérhetünk. Apró reménysugár csak csütörtöktől várható.

Hidegfronti hatás

Kedden délután már csak délen, délkeleten alakulhat ki elszórtan kisebb eső, egy-egy futó zápor, miközben észak felől szakadozni kezd a felhőzet. Ekkor még élénk, erős lesz az északi-északnyugati szél. Jelentősen lehűl a levegő, délután csak 11 és 18 fok közötti maximumokra van kilátás.

- Hirdetés -

Szerdán a napos időszakokat gyakran zavarhatják felhők, de csak elszórtan nyugaton, északnyugaton és északon fordulhat elő átmenetileg kisebb eső, futó zápor. A délies szelet élénk, erős lökések kísérhetik. Hajnalban a fagyzugos helyeken akár gyengén fagyhat. Délután 14-27 fok várható, északon lesz hűvösebb, délen melegebb. Éjjel északon többfelé eshet.

Csütörtökön a napos-felhős időszakok mellett csak elszórtan alakulhat ki futó zápor, helyenként zivatar. Majd estétől többfelé eshet. A szeles időben 15 és 28 fok között alakul a hőmérséklet, délkeleten lehet a melegebb, északnyugaton a hidegebb idő.

Pénteken és szombaton napos és felhős időszakok váltakoznak majd, de számottevő csapadék az ország nagy részén nem várható. Többfelé szeles marad az idő. Pénteken 14-25, szombaton 17-23 fokot mérhetünk.

Pollenhíradó

A pázsitfűfélék pollenkoncentrációja magas szintet érhet el. A tölgy és a kőris virágporának mennyisége közepes, a fenyőféléké és az eperfaféléké közepes-magas tartományban alakul. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony, de helyenként elérheti a közepes szintet.

Orvosmeteorológia

Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében görcsös panaszok, fejfájás, hasi- és izomgörcsök jelentkezhetnek. Megnő az infarktus kockázata, a kismamáknál hamarabb beindulhat a szülés. Az erős, viharos szél ingerlékenységet, nyugtalanságot, alvászavart okozhat, tovább fokozhatja a fejfájásos tüneteket. Romlik hő- és komfortérzetünk. Az idősekre és a szívbetegekre megterhelő nap vár, így ők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést. Erősítsük immunrendszerünket, fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, valamint vitaminban gazdag ételeket!

Közlekedésmeteorológia

Kedden kezdetben többfelé, délután elsősorban délen, délkeleten számíthatunk esőtől, záporoktól vizes, csúszós utakra. Reggel délen egy-egy zivatar is kialakulhat, melyek környezetében, valamint az intenzívebb záporokban hirtelen lecsökkenhet a látástávolság. Az erős, viharos északi-északnyugati széllökések jelentős mértékben csökkenthetik a járművek menetstabilitását. Napközben észak felől már többfelé kisüthet a nap, így ezeken a tájakon érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni. Vezessünk óvatosan, tartsunk nagyobb követési- és oldaltávolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk! Írja az Időkép.

Egy kis kikapcsolódás:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét