Élelmiszerkupont a magyarnak!? - Ujhelyi képviselő szerint a régi-új "jegyrendszer" segíthet! - Városi Kurír

Sorting by

×

Élelmiszerkupont a magyarnak!? – Ujhelyi képviselő szerint a régi-új “jegyrendszer” segíthet!

A XX. században szinte minden európai országban, de a világ sok más államában is bevezettek jegyrendszert hosszabb-rövidebb ideig, akár többször is. Az elnevezésük változott, mert a kormányok szégyellték, hogy ilyen gazdasági eszközhöz kell nyúlniuk: adagolásnak, elosztási rendszernek, gazdasági ésszerűsítésnek, adagkártyának, elosztási kvótának, egyéni táplálkozási-füzetnek, háborús könyvnek nevezték. Churchill például aggodalmaskodott a jegyrendszer elnevezés miatt, mert a szovjet elosztás rémét vélte benne felfedezni, ezért Angliában adagolás a jegyrendszer. Magyarországon mindkét világháború alatt, a Tanácsköztársaság idején és 1951-ben is bevezették.

Hirdetés

Előre, nem hátra?

Élelmiszerkupon bevezetését és az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adókulcsának minimálisra csökkentését javasolta a kormánynak az MSZP–Párbeszéd európai parlamenti képviselője. Ujhelyi István a Facebook-oldalán közzétett videóban azt mondta, olyan elektronikus élelmiszerkupon-rendszer bevezetését javasolja, amely a leginkább rászoruló családok terheit csökkenti.

Havi húszezer forint értékű élelmiszer-kupon bevezetését

és az alapvető élelmiszerek áfájának minimálisra csökkentését szorgalmazza a kormánynál Ujhelyi István. Az MSZP európai parlamenti képviselője erről keddi online sajtótájékoztatóján beszélt, ahol elmondta: olyan elektronikus jegyrendszer bevezetését javasolja a szorító inflációs helyzet miatt, amelynek

kedvezményezettjei az egyszülős- és rászoruló, minimum kétgyermekes családok, a kisebb jövedelmű nyugdíjasok, a súlyos fogyatékkal élők, a hajléktalanok és szociális segélyből élő állástalanok,

de az MSZP politikus kiterjesztené a jogosultságot

a szociális ösztöndíjban részesülő egyetemistákra is.

Ujhelyi elképzelése szerint ezt a havi rendszerességgel – az inflációs válság végéig – biztosított kupont kizárólag alapvető élelmiszerekre és tartós fogyasztási cikkekre lehetne beváltani.

„Esélyt kell adni a magyaroknak a mindennapi megélhetéshez. Őrült pénzromlás köszöntött ránk, amihez nem vagyunk hozzászokva, ezzel az inflációs szorítással a bérek és a nyugdíjak nem tudnak lépést tartani”

– fogalmazott Ujhelyi. A szocialista EP-képviselő rámutatott, hogy az Európai Bizottság is kénytelen volt nemrég negatívan módosítani a magyarországi inflációt és növekedést érintő előrejelzéseit, az élelmiszerek árában pedig már most jelentős elmozdulás tapasztalható: a kenyér és baromfihús harminc százalékkal, a tejtermékek több mint húsz százalékkal drágábbak, de negyedével többet kell fizetni például a tojásért is. Ujhelyi szerint kevés a Fidesz miniszterelnökének azon bejelentése, miszerint meghosszabbítják a már bevezetett árstop érvényességét a korábban meghatározott élelmiszerek körében, ennél ugyanis jóval többre van szükség. A szociáldemokrata politikus hozzátette, hogy

az élelmiszer kupon bevezetését az MSZP korábbi szakpolitikusa, Gőgös Zoltán vetette fel egy korábbi interjújában, nemrég pedig a román kormány léptetett életbe hasonló intézkedést, több mint hárommillió rászorulónak segítve ezzel a mindennapi megélhetését.

Ujhelyi rámutatott, hogy Románia alapvetően uniós forrásból biztosítja ezt a támogatást, amire a magyar kormánynak is meg lenne a lehetősége, ha meg tudna végre állapodni a nekünk járó uniós pénzek folyósításáról.

„Ha a kormány csatlakozik az Európai Ügyészséghez, ha rendbe teszi a jogállamiságot, akkor felszabadulnak a források és mintegy 18ezer-milliárd forintnyi támogatással számolhatunk a következő években. Arra vállalok felelősséget és feladatot EP-képviselőként, hogy ha a kormány lejjebb vesz az arcból és a harcból, valamint megegyezik az Európai Unióval, akkor találunk olyan forrásokat, amelyekből ezt a jelentős támogatást kupon formájában biztosítani fogjuk tudni az érintetteknek”

– fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve: arra kéri az MSZP országgyűlési frakcióját, hogy az élelmiszer-kupon bevezetéséhez kapcsolódó parlamenti beadványokat nyújtsák be a Háznak.

Kapcsolódó

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.