Az eladósodott intézmények kénytelenek Ázsiából beszerezni többek között olyan eszközöket, mint a hasi törlőkendők, amelyek jelentős része nem steril, mikrobiológiailag szennyezett lehet.

A Párbeszéd írásbeli kérdéssel fordult Balog Zoltánhoz. Felszólítják e gyakorlat haladéktalan kivizsgálására is – olvasható Szabó Tímea országgyűlési képviselő, a Párbeszéd társelnöke közleményében.

műtéti sebfertőzések harmada megelőzhető lenne

Tavaly a kórházakban 22 ezer műtéti sebfertőzést regisztráltak, amelyek 30 százaléka megelőzhető lenne, ha  megfelelő minőségű eszközök állnának rendelkezésre. Ám évente az adósságállomány jelentős részét – nagyjából 50 milliárd forintot – az intézmények dologi kiadásai teszik ki. Ezt a kormány évente egy alkalommal hajlandó csak megfinanszírozni.

Az olcsó és nem minden esetben steril eszközök beszerzésének gyakorlatát a Párbeszéd szerint haladéktalanul meg kell szüntetni, a kormánynak pedig meg kell finanszíroznia az intézmények dologi kiadásait, hogy az adósság ne vezessen olyan helyzetekhez, amelyek miatt veszélybe kerülhet a betegek élete. 

A Párbeszéd írásbeli kérdéssel fordul az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy tisztázza a helyzetet és arra kéri Balog Zoltánt, hogy vizsgálja ki mielőbb ezt a gyakorlatot.  

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét