Elhunyt Chrudinák Alajos – legyen könnyű neki a föld!

Életének 82 évében elhunyt Chrudinák Alajos újságíró, televíziós, a Magyar Televízió népszerű műsorainak egykori vezetője, főszerkesztője, a televíziózás legendás alakja.

A szocializmus idején bátran szembement az akkori irányzattal,

bírálta a rendszert, illetve politikusait. 1968-tól 2004-ig több mint százhetven riport-dokumentumfilmet készített az erdélyi magyarok szenvedéseiről, a közel-keleti háborúkról, az izraeli megszállásról, Trianon tragikus következményeiről és a kommunista diktatúrák embertelenségéről. Az ő kiállásának köszönhető, hogy a Magyar Televízió 1989-ben leadta az erdélyi falurombolások bírálatát Tőkés Lászlótól. Majd az 1989-es romániai forradalom idején is közvetítettek, elsőként megszerezve a Ceauşescu-per filmfelvételeit.

A Panoráma főszerkesztője lett, de saját műsorából is eltiltották, majd a közismerten jobboldali televízióst az akkori Horn-kormány jobbnak látta a távoli Jordániába helyezni. A szocialista érában készült filmjeit az akkori nyugati világ is megvásárolta, Monte-Carloban Arany Nimfa díjjal ismerték el munkásságát. A 2000 után induló Echo TV-nél még munkát vállalt, majd a 67. születésnapja után visszavonult.

MTV….

Az MTV Külpolitikai Szerkesztőségének helyettes vezetője 1972–77 között és a Panoráma, Nemzetközi Stúdió, Parabola, Szemtől szemben, Fórum stb. című műsorainak a főszerkesztője. Az MTV Közel-keleti tudósítója 1994–1998 között. Az MTV elnökségi tagja (1990. január-április), 1996–97-ben az MTV regionális elnökhelyettese, 1998–2004 között főmunkatársa.

Nyugodjon békében!

Frissítés! Lehet, hogy kamu a hír?

Amennyiben valótlannak bizonyul az általunk is átvett halálhír, úgy bocsánatot kérünk Chrudinák Alajostól és családjától, barátaitól és mindazoktól, akiket akaratunkon kívül megtévesztettünk.

Egy hozzászólás itt: “Elhunyt Chrudinák Alajos – legyen könnyű neki a föld!

 • Avatar
  2020.03.29 - 20:51
  Közvetlen hivatkozás

  Chrudinák Alajos Óriási egyénisége a legnagyobb tisztelet és elismerés érzésével méltó emlékként megmarad! Sokan becsültük, csodáltuk őt bátorságáért, elhivatottságáért, tehetségéért, őszinte nyíltságáért, magyarságáért, kitartásáért! Emberileg és szakmailag egy üstökös volt! Nyugodjon békében! ???
  P.s.: Láttam ma, 03.29.-én a Duna Tv-én a riportfilmet, minden szava tiszteletreméltóan emberi!….., sokan tanulhattak tőle régen, és tanulhatnának ma is!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük