Elhunyt Lendvai Vera

Szombat hajnalban, 92 éves korában elhunyt Lendvai Vera, újságíró. 

Németh Péter édesanyja negyven évig volt a Népszava munkatársa,

korábbi rovatvezetője. Lendvai Vera hosszú betegeskedés után, péntek éjszaka hajtotta örök álomra a fejét.

„Szolgálatnak tekintettem az újságírást”

– írta pályájának történeteit összegző könyvének bevezetőjében. Ez jellemezte őt mindig. 1951-ben végezte el az újságíró iskolát, a Szabad Népnél kezdett, aztán negyven évig dolgozott a Népszavánál. Nyugdíjba vonulása után publikált a Képes Újságban is.

A Népszavánál vezette a hírrovatot, majd a belpolitikát, szakértője volt a mezőgazdaságnak, de foglalkozott szinte minden témával.

„Emberekről írtam embereknek. Minden fellengzőség nélkül, ez volt az ars poeticám”.

Ezekkel a szavakkal idézte fel pályáját az Időutazás című könyvében. Egykori munkatársai megerősítik ezt a hitvallást, a nagyszerű újságíróra és a kitűnő emberre emlékeznek.

„Olyan volt a rovat élén, mint egy tyúkanyó”

– emlékezett vissza egyikük. Ami azt jelentette, hogy szinte úgy éltek, mint egy nagy család, barátok voltak, de eközben igyekeztek magas színvonalon művelni hivatásukat. Lendvai Verát szigorú rovatvezetőnek tartották, aki a munkában sosem engedett az általa fontosnak tartott szabályokból. A közönség tájékoztatását, a pontosságot, az alaposságot tekintette fő céljának és ezt tanította meg annak a sok fiatalnak is, aki az ő rovatában válhatott igazi újságíróvá.

Családjában is eredményesen örökítette tovább mindezt. Fia követte a pályán, s nem is hozott rá szégyent, sőt. Németh Péter, lapunk korábbi – s jelenlegi tiszteletbeli – főszerkesztője édesanyját gyászolja Lendvai Verában.

A kitűnő újságíró emlékét pedig a mai Népszava munkatársai vele együtt megőrzik, miközben ars poeticáját maguknak és a jelenkor számára is érvényesnek tartják.

(forrás: nepszava.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest