Elhunyt Németh János, az Alkotmánybíróság korábbi elnöke

Hétfőn hajnalban elhunyt Németh János, az Alkotmánybíróság korábbi elnöke. Legyen könnyű neki a föld!

Németh János 1933-ban született Újpesten. 1956-ban végzett az ELTE jogi karán summa cum laude fokozattal, majd a kar oktatója lett. Az évtizedek során jogászhallgatók generációit tanította a polgári eljárásjogi tanszéken, később annak tanszékvezető egyetemi tanára, majd az utóbbi másfél évtizedben professor emeritusa volt.

Külföldi és nemzetközi szakmai társaságok elnökségébe beválasztották, több hazai és nemzetközi szakmai díjat és magas állami kitüntetést kapott, 1993 és 1997 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem általános rektorhelyettese volt.

Egyetemi oktatói munkája mellett elismert ügyvédi és választott bírói tevékenységet folytatott.

A rendszerváltáskor az Országos Választási Bizottság elnökévé választották

Ezt a tisztséget 1997-ig, alkotmánybíróvá történő megválasztásáig töltötte be. 1998-ban választották az Alkotmánybíróság elnökévé. Nyugállományba vonulásáig, 2003-ig vezette az Alkotmánybíróságot, és több jelentős ügy előadó bírája volt.

Az Alkotmánybíróságról szóló 1989. évi XXXII. törvényt[3] 1989. október 19-én fogadta el, és október 30-án léptette hatályba az Országgyűlés.

Az Alkotmánybíróság 1990. január 1-jén kezdte meg működését

Németh János professor emeritusként újból polgári eljárásjoggal és egyetemi oktatással foglalkozott. A 2010-es években vezető szerepet kapott egy új polgári perrendtartás előkészítésében – olvasható az ELTE jogi karának honlapján.

(MTI)

leáll, figyelmeztetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük