Elhunyt Peter Fonda

Los Angelesben pénteken elhunyt Peter Fonda amerikai filmszínész-rendező – jelentette be a sztár családja pénteken este kiadott közleményében. Fonda 79 esztendős volt.

Fonda tüdőrákban szenvedett,

és az ennek következtében fellépett komplikációk miatt hunyt el. A hollywoodi filmvilág egyik ismert családjából származott: édesapja az Egyesült Államokban a filmművészet nagy öregjeként emlegetett néhai Henry, a nővére Jane és a leánya a szintén színésznő Bridget.

Peter Fonda karrierje

az 1960-as évek ellenkultúrájának mozgalma idején ívelt fel. Legismertebb filmje az 1969-ben bemutatott Szelíd motorosok, amelynek társ-forgatókönyvírója is volt, és amelyet egy másik színészlegenda, Dennis Hopper rendezett.

Mintegy száz film alkotója volt

színészként, forgatókönyvíróként, rendezőként. Kétszer jelölték Oscar-díjra: 1970-ben a Szelíd motorosok forgatókönyvírójaként, illetve 1998-ban a legjobb férfi alakításért az Ulee aranya című filmben, ez utóbbiért Golden Globe-díjat kapott.

Életrajz – a teljesség igénye nélkül…..

Peter Henry Fonda New York City-ben született 1940.február 23-án. Apja Henry Fonda színész, anyja Frances Ford Seymour szintén színész. Jane Fonda a testvére. Anyja első házasságából van egy féltestvére Frances de Villers Brokaw.

10 éves korában anyja öngyilkos lett. Egy évvel később hasbalőtte magát és majdnem meghalt. Magántanuló volt, majd tanult a Fay School-on és a Westminster School-on. A Nebraska Omaha University-n diplomázott, ahol az Omaha Community Playhouse tagja lett.

1961-ben összeházasodott Susan Brewer-rel, akivel két gyermekük született Bridget és Justin. A pár 1974-ig élt együtt. 1975-ben feleségül vette Portia Rebecca Crockett-et, akivel 2011-ben váltak el. 2011 óta Margaret DeVogelaere férje.

Filmes karrierjét 1962-ben kezdte a Naked City egy részében. Eddig összesen 117 produkcióban csillogtatta meg tudását, melyek közül a legfontosabbak a The Victors, a Lilith, A vad angyalok, Az utazás, a Különleges történetek, a Szelíd motorosok, a Két amerikai, a Piszkos Mary és őrült Larry, az Open Season, a Killer Force, az Eljövendő világ, a Szabad az út, az Ágyúgolyó futam, a Törpék tánca, a Spasms, a Dzsungelkommandó, a Sound, A rózsakert, az Enemy, a Family Express, az Éjféli hívás, a Zuhanás a halálba, a Nadja, A szellemlovas, a Boldog boldogtalan, a Smitty, a Menőkor, A szomszédfió, a Max és legutóbb 2018-ban a Családi szívás.

Egy hozzászólás itt: “Elhunyt Peter Fonda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük