Elhunyt Szomjas György - Legyen könnyű neki a föld! - Városi Kurír

Sorting by

×

Elhunyt Szomjas György – Legyen könnyű neki a föld!

80 éves korában otthonában, szerettei körében elhunyt Szomjas György. A Balázs Béla-díjas, Kiváló művész, Kossuth-díjas filmrendező végső nyugalomra helyezése szűk családi körben történik.

Hirdetés

Szomjas György 1940. november 26-án született Budapesten

Először a Budapesti Műszaki Egyetem Építészetmérnöki Karát, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskolát végezte el – írja a rendezőről az MTI. 1969 és 1974 között a Balázs Béla Stúdió (BBS) vezetőségének tagjaként dolgozott, a szociológiai filmprogram egyik kezdeményezője volt. Ezalatt rövidfilmeket készített és asszisztensként tevékenykedett. 1995 óta a Magyar Filmművészek Szövetségének főtitkára, 1999-től az Európai Filmakadémia tagja volt.

Szomjas György nagy sikerű filmjeivel – köztük a Talpuk alatt fütyül a szél, a Falfúró, valamint a Roncsfilm című művekkel – műfajt teremtett Magyarországon. „Rockfilmje”, a Kopaszkutya az 1980-as évek egyik legmeghatározóbb alkotása.

„Megrendülten tudatjuk… Szomjas György Balázs Béla-díjas, Kiváló művész, Kossuth-díjas filmrendező 2021. április 7-én, 80 éves korában otthonában, szerettei körében elhunyt. Végső nyugalomra helyezése szűk családi körben történik. A hozzátartozói kérik, hogy tartsák tiszteletben ezt a fájdalmas időszakot. Nagy sikerű filmjeivel műfajt teremtett Magyarországon. (Talpuk alatt fütyül a szél, Falfúró, Roncsfilm) Megszállott híve volt a táncházmozgalom és az autentikus népi zene megörökítésének”

– írta a Magyar Filmművészek Szövetsége a közösségi oldalon.

Megindító sorokkal köszön el Hobo

Szomjas György filmrendezőtől, akivel a hatvanas évek közepe óta közös volt az útjuk, és aki kiharcolta, hogy elkészülhessen a Hobo Blues Banddel forgatott Kopaszkutya című film. Az alábbiakban változtatást nélkül közöljük Hobo búcsúját.

“Elhunyt Szomjas György barátom

Megrendülten értesültem, hogy elhunyt Szomjas György filmrendező, aki a hatvanas évek közepétől barátom volt. A „Kopaszkutya” mellett a „Tündérszép lány” filmjében is szerepeltem és még a Hobo Blues Band előtti időkben is számtalan alkalommal adott könyveket, melyek a rockzenével és az akkori ellenkultúrával foglalkoztak, így segítve felkészülésemet a zenekar alapításra.

Jelen voltam, amikor 1968-ban felvetette Baksa Soós Jánosnak, hogy A Kex együttessel zenésítsék meg a „Tiszta szívvel” és „A hetedik” című József Attila verseket. A Hobo Blues Band pályafutását mindvégig követte, rengeteg koncerten és klubesten is megjelent. Az előadóestjeimre is eljárt, kritizált és tanácsokat adott.

Rengeteg időt töltöttünk együtt a „Kopaszkutya” forgatókönyv írása és az előkészületek idején. Bár a filmet sikerült átvinnie a cenzúrán, a lemezt azonban nem, ettől függetlenül folyamatosan biztatást és megerősítéseket kaptam tőle a zenekar következő éveiben is.

Még az utolsó időben is tervezett újabb filmet, melynek előkészítéséhez interjút készített velem és kérdezte, hogy számíthat-e rám? Elkötelezett rajongója volt a népzenének és mélyrehatóan ismerte a blues műfaját is. Végtelenül kedves személye örökké hiányozni fog nekem.

Piliscsaba, 2021.április 8.

Hobo”

Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “Elhunyt Szomjas György – Legyen könnyű neki a föld!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.