Kiemelt hírekVoks 2022

Ha a jólbevált fotelből választana….. – elindult a regisztráció az online választáshoz!

Ha a jólbevált fotelből választana..... - elindult a regisztráció az online választáshoz!

Ha úgy érzi, hogy kiválasztaná az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek közül, hogy kit támogatna legszívesebben, vagy úgy ítéli, hogy tudja, kinek van a legnagyobb esélye az Orbán-kormány leváltására, akkor ezt megteheti otthonról, a kedvenc foteljéből is.

Idén lehetővé teszik a magyar szavazók számára, hogy ne csak személyesen, a szavazósátrakban fejezhessék ki a preferenciájukat, de ezt megtehessék online módon is, legyen szó akár a miniszterelnök-jelöltről, akár a helyi jelöltről

– tudta meg hírportálunk a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZ és a Párbeszéd közös sajtóközleményéből.

Az online előválasztásra az előregisztráció a mai napon, azaz 2021. szeptember 13-án indult el az elovalasztas.hu weboldalon

Az előregisztrációra délelőtt 10 és este 19 óra között van lehetőség, de az igények függvényében ez az idősáv a hét folyamán tovább bővülhet. A biztonság, az egyenlőség, a hozzáférhetőség és a titkosság alapelveire épülő online szavazási rendszert – az előválasztás lebonyolításáért felelős Országos Előválasztási Bizottsággal együttműködésben – az aHang készített el.

Az online szavazási rendszer a személyes szavazás digitális változata lesz

A szavazás során a választónak ugyanazokra a dokumentumokra lesz szüksége, mint a személyes szavazás során:

  • lakcímkártyára és
  • egy fényképes, hivatalos igazolványra.

Maga a szavazás is a megszokotthoz nagyon hasonló módon történik: a szavazókat egy véletlenszerűen kiválasztott szavazóbiztos azonosítja a szavazás előtt. Az azonosítás nem személyesen, hanem digitális videókapcsolaton keresztül történik, ezért az online szavazáshoz szükséges

  • webkamera vagy
  • mobiltelefon,
  • esetleg tablet kamerája,
  • illetve megfelelő internetkapcsolat.

Regisztráció menete az alábbi:

  • A választóknak az azonosításukhoz szükséges személyes adataikat meg kell adniuk. Ezt megtehetik úgy, hogy begépelik a szükséges adatokat az igazolványokról, de Ügyfélkapun keresztül, az AVDH-val is.
  • Ezután a választónak idősávot kell foglalnia a videós azonosításra, amelyet akár azonnal, de egy tetszőlegesen választott időpontban is elvégezhet az online szavazóbiztosok segítségével.
  • Ha a választót az online szavazóbiztos sikeresen beazonosította, akkor a rendszer megmutatja a szavazási linket, amit kimásolhat, vagy e-mailben el is küldheti magának.
  • A választó a linkre kattintva tudja majd elérni a szavazólapját szeptember 18. és 26. között, amin biztonságosan és titkosan adhatja le a voksát. Fontos: aki nem az előregisztráció időszakában (13-17.), hanem már az első forduló alatt (18-26.) kezdeményez online regisztrációt, nem kap szavazói linket, hanem a videó-azonosítás után azonnal szavazhat.

A leadott szavazatot sem a szavazóbiztos, sem más nem látja,

azt a rendszer titkosítja és összesítve tárolja a szavazatszámlálásig. A digitális szavazat nem tartalmaz a választóra vonatkozó adatot, azaz a szavazás tökéletesen titkos. Az online szavazatokat a szavazatszámlálási szakaszban adják majd csak hozzá a személyesen leadott, urnákban tárolt szavazatokhoz.

Kapcsolódó

 

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

online előválasztás
illusztráció: V.K.

Szólj hozzá!