Elítélték a mezőtúri pénzmosót

Jogerősen két és fél év börtönbüntetéssel sújtott szerdán a Szegedi Ítélőtábla egy mezőtúri férfit, aki internetes csalásból származó pénze eltüntetéséhez nyújtott segítséget.

Két és fél év + vagyonelkobzás

A táblabíróság pénzmosás bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, és a szabadságvesztés mellett 50 ezer forintra vagyonelkobzást is elrendelt vele szemben.

A férfi 2014 végén állapodott meg megbízójával abban, hogy gazdasági társaságot alapít, hogy ezzel segítse bűncselekményből származó pénz elrejtését. Vállalta, hogy a társaság nevére bankszámlát nyit, az arra érkező összegeket rendszeresen készpénzben felveszi, és ezt a pénzt megbízója részére alkalmanként, díjazás ellenében átadja.
A férfi – akinek a megbízója az eljárás során ismeretlenül maradt – álnéven interneten megjelentetett hirdetésekben német állampolgároknak azt ígérte, hogy leszállítja az Egyesült Államokból az általuk rendelt személyautókat. Bár ezek ellenértékét a vevők átutalták a vádlott által megnyitott devizaszámlára, a megrendelők nem kapták meg a gépkocsikat.
A vádlott 2014. december 30-a és 2015. január 14-e között öt alkalommal összesen 44 500 euró – akkori árfolyamon mintegy 14 millió forint – érkezett a vádlott számlájára, amit át is adott megbízójának. Ezért alkalmanként 10-20 ezer forintot kapott.
A vádlott az eljárás során nem ismerte el bűnösségét.
A táblabíróság döntésével – többi közt az időmúlásra tekintettel – enyhítette a vádlottra az első fokon eljáró Szolnoki Törvényszék által kiszabott három év öt hónapos börtönbüntetést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük